Teatrele s-au redeschis, dar nu există norme de protecție. ”Să nu ne împiedicăm de această mască”

Ultima actualizare: 02-09-2020 09:33

Și foamea de cultură poate fi potolită, pentru că începând de marți se pot relua spectacolele de teatru și proiecțiile cinematografice.

Sătui să mai aștepte redeschiderea sălilor de spectacole, actorii de la Teatrul Național din Timișoara au ieșit în aer liber pentru a se întâlni cu publicul, care abia a așteptat spectacolul.

Teoretic, din 1 septembrie şi sălile de teatru din interior ar putea fi deschise pentru public.

Însă reprezentanții teatrelor susțin că nu pot face asta, pentru că nu există ordinul comun semnat de cei doi miniștri, al Culturii și al Sănătăţii.

„Hai măi, pui, parcă ai avea 14, nu 24 de ani. Pui, ești genial, ești strălucitor”.

Spectacolul "Aeroport" a deschis stagiunea de toamnă a Teatrului Național din Timișoara, în aer liber, la marginea unui parc.

Reprezentanții teatrului au pus la dispoziție numai 96 de bilete, care s-au vândut încă din primele zile.

„- Oricum nu erați obligată să ascultați.
- Nu eram obligată, dar am auzit!
- Aparent asta ajută când vrei să cucerești o femeie".

Fiecare spectator a fost obligat să poarte mască pe toată perioada spectacolului, iar scaunele au fost aranjate astfel încât să existe distanțare socială.

Doar membrii aceleiași familii au avut voie să se apropie unul de celălalt.

Tânără: „Totul este foarte drastic, dar cumva e un sacrificiu bun. Cu toată strictețea asta este foarte bine să fim încurajați să ne exprimăm și să spunem ce simțim și arta este una dintre cele mai bune metode".

 

”Dorul de a fi pe scenă a fost mai puternic decât orice”

 

”Reporter: Cum ți se pare inițiativa asta de a începe stagiunea în aer liber, pentru că nu se putea în interior?
Tânără: Foarte binevenită, adică mi se pare o adaptare perfectă pentru situația actuală”.

Ion Rizea, actor: ”Şi noi actorii suntem extrem de bucuroși, fericiți că suntem în seara aceasta alături de publicul din Timișoara, chiar ne-a fost dor. Dorul de a fi pe scenă a fost mai puternic decât toate".

Reprezentanții Guvernului au comunicat că din 1 septembrie se pot "relua activitățile cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție".

Numai că aceste norme, cuprinse într-un ordin semnat de Ministrul Sănătății și Ministrul Culturii, nu au fost încă elaborate.

Ada Hausvater, director Teatrul Național Timișoara: „Teatrul înseamnă să respiri, era neaparată nevoie să deschidem, să jucăm, să ne reîntâlnim cu publicul, să nu ne împiedicăm de această mască sau de orice, ci să găsim formule de a merge mai departe".

Cei care au pierdut prima reprezentație a piesei o pot revedea și în miercuri seară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO