Taxa de paragina intarzie sa fie aplicata in mai multe orase. Cu cat au voie primariile sa mareasca impozitele


Ultimul update: Miercuri 22 Februarie 2017 06:47
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 18:52
Categorie: Stiri actuale

 Taxa de paragina, asteptata de autoritatile locale pentru a-i supraimpozita pe proprietarii care nu au grija de cladirile lasate in paragina, intarzie sa fie aplicata in mai multe orase.

La Timisoara, de exemplu, viitoarea Capitala Culturala Europeana, in 2021, unde exista sute de imobile care se pot prabusi peste trecatori, autoritatile locale i-au iertat pe proprietari. In schimb, la Oradea taxa se aplica si are deja efecte.

In Timisoara sunt mii de asemenea case, un adevarat pericol public. De pe fata uneia dintre ele s-a desprins in toamna o bucata si a ranit o femeie gravida. Proprietarul s-a ales doar cu amenda.

Desi au cadru legislativ din 2015, autoritatile locale au tergiversat aplicarea asa numitei taxe de paragina, adica un impozit pe cladire mult mai mare.

Sorin Ciurariu, director executiv Directia de Urbanism Primaria Timisoara: "Trebuie sa parcurgem prevederile legislative cu notificarile si atunci pana la sfarsitul acestui an cei care se inscriu pe o directie vor fi sustinuti, iar cei care nu iau nicio masura putem sa aplicam aceste proceduri abia in anul fiscal 2018."

Un proprietar nu este de acord sa plateasca un impozit mai mare.

Marin Rosu, proprietar: "Asteptam o decizie, probabil de la primarie, sa ne ajute si ei cu ceva, ca asa din salariul pe care il avem nu putem face nimic. Pericol nu e numai asta, e tot orasul."

La Brasov, consiliul local a votat suprataxarea cladirilor lasate in paragina insa invoca piedici birocratice.

Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov: "Leguitorul prevede acolo cateva detalii, dar cine stabileste asta trebuie sa fie un expert pentru ca trebuie sa se stabileasca un termen in care proprietarul trebuie sa-si reabiliteze cladirea dar nefiind o expertiza nu poti sa stabilesti nici termenul."

La malul marii, autoritatile locale au stabilit grila noua de impozitare, de cinci ori mai mare, care se aplica din acest an. Din zecile de somatii trimise doar 20 de proprietari s-au conformat.

Intr-o prima etapa, somatiile au vizat cladirile din centrul vechi al Constantei. Autoritatile vor ca astfel de imagini sa nu se mai deruleze prin fata ochilor miilor de turisti care ajung in fiecare an in zona peninsulara a orasului.

La Oradea, municipalitatea a iesit invingatoare in lupta cu cei care nu isi intretin cladirile. Agentii de la Politia locala au identificat fiecare imobil sau teren degradate.

Monica Ambro, purtator de cuvint Politia locala Oradea: "Acest proiect pilot a avut efecte benefice, un procent de aproximativ 15-20% de persoane somate au luat masuri de remediere a celor constatate."

Potrivit Codului fiscal, autoritatile au voie sa mareasca impozitul pe cladire sau teren cu 500%, in functie de gradul de degradare.

 

Vicepremierul Romaniei vorbeste depre o noua forma de impozitare a veniturilor. Ce se va intampla cu salariile, din 2018
Vicepremierul Romaniei vorbeste depre o noua forma de impozitare a veniturilor. Ce se va intampla cu salariile, din 2018
VIDEO PROTVPLUS.RO
pescador
Urmărire cu focuri de armă în Marea Neagră. Un pescador s-a scufundat, 3 marinari au fost răniți
Fostul director executiv al DGASPC Teleorman: Răsuflu uşurată după 7 ani de coşmar
Atacuri în stil mafiot în Buzău. Răfuială cu bâte între două clanuri de romi
Pagubele produse în Capitală de ploaia torențială. Două persoane sunt rănite
Microbuz cu 12 pasageri răsturnat în Vâlcea. A fost activat Planul roşu
Şoferii de ride-sharing dispar de pe străzi. Cât a ajuns să coste o cursă de 30 de lei
vijelie
Prăpăd în Timișoara, după o furtună puternică. Vremea devine instabilă în toată țara
Descoperire îngrozitoare, făcută de ecologişti în Delta Dunării. ”Îi măcelăresc”
Părinţii unui nou-născut au uitat bebeluşul în taxi la întoarcerea de la spital. Reacția tatălui
Radu Mazăre, la Rahova, în carantină. În ce închisoare ar putea să ajungă apoi
Au început lucrările la autostrada Comarnic-Brașov. ”Nu rezolvă traficul de pe Valea Prahovei”
Parolă la intrarea în Târgovişte, la mitingul PSD de duminică. Reacția IPJ Dâmbovița