Taxa de paragina intarzie sa fie aplicata in mai multe orase. Cu cat au voie primariile sa mareasca impozitele

Ultimul update: Miercuri 22 Februarie 2017 06:47
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 18:52
Categorie: Actualitate

 Taxa de paragina, asteptata de autoritatile locale pentru a-i supraimpozita pe proprietarii care nu au grija de cladirile lasate in paragina, intarzie sa fie aplicata in mai multe orase.

La Timisoara, de exemplu, viitoarea Capitala Culturala Europeana, in 2021, unde exista sute de imobile care se pot prabusi peste trecatori, autoritatile locale i-au iertat pe proprietari. In schimb, la Oradea taxa se aplica si are deja efecte.

In Timisoara sunt mii de asemenea case, un adevarat pericol public. De pe fata uneia dintre ele s-a desprins in toamna o bucata si a ranit o femeie gravida. Proprietarul s-a ales doar cu amenda.

Desi au cadru legislativ din 2015, autoritatile locale au tergiversat aplicarea asa numitei taxe de paragina, adica un impozit pe cladire mult mai mare.

Sorin Ciurariu, director executiv Directia de Urbanism Primaria Timisoara: "Trebuie sa parcurgem prevederile legislative cu notificarile si atunci pana la sfarsitul acestui an cei care se inscriu pe o directie vor fi sustinuti, iar cei care nu iau nicio masura putem sa aplicam aceste proceduri abia in anul fiscal 2018."

Un proprietar nu este de acord sa plateasca un impozit mai mare.

Marin Rosu, proprietar: "Asteptam o decizie, probabil de la primarie, sa ne ajute si ei cu ceva, ca asa din salariul pe care il avem nu putem face nimic. Pericol nu e numai asta, e tot orasul."

La Brasov, consiliul local a votat suprataxarea cladirilor lasate in paragina insa invoca piedici birocratice.

Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov: "Leguitorul prevede acolo cateva detalii, dar cine stabileste asta trebuie sa fie un expert pentru ca trebuie sa se stabileasca un termen in care proprietarul trebuie sa-si reabiliteze cladirea dar nefiind o expertiza nu poti sa stabilesti nici termenul."

La malul marii, autoritatile locale au stabilit grila noua de impozitare, de cinci ori mai mare, care se aplica din acest an. Din zecile de somatii trimise doar 20 de proprietari s-au conformat.

Intr-o prima etapa, somatiile au vizat cladirile din centrul vechi al Constantei. Autoritatile vor ca astfel de imagini sa nu se mai deruleze prin fata ochilor miilor de turisti care ajung in fiecare an in zona peninsulara a orasului.

La Oradea, municipalitatea a iesit invingatoare in lupta cu cei care nu isi intretin cladirile. Agentii de la Politia locala au identificat fiecare imobil sau teren degradate.

Monica Ambro, purtator de cuvint Politia locala Oradea: "Acest proiect pilot a avut efecte benefice, un procent de aproximativ 15-20% de persoane somate au luat masuri de remediere a celor constatate."

Potrivit Codului fiscal, autoritatile au voie sa mareasca impozitul pe cladire sau teren cu 500%, in functie de gradul de degradare.

 

Vicepremierul Romaniei vorbeste depre o noua forma de impozitare a veniturilor. Ce se va intampla cu salariile, din 2018
Vicepremierul Romaniei vorbeste depre o noua forma de impozitare a veniturilor. Ce se va intampla cu salariile, din 2018
VIDEO PROTVPLUS.RO
tantar
Virusul West Nile face noi victime în București și Iași. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 275
Avocatul Poporului şi-a delegat atribuţiile unuia dintre adjuncţi, dar acesta nu poate sesiza CCR
Carmen Adamescu a scăpat de arestul la domiciliu. Ea va fi cercetată sub control judiciar
Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce i-a explodat în faţă un cazan de țuică
Avocatul Poporului cere ”informații suplimentare” de la Guvern, după sesizările făcute pe OUG care modifică Legile Justiției
Pui de urs,mort după ce a fost lovit de două mașini pe A1. Își căuta mama
bloc bulina
Refuză consolidarea blocului și își pun în pericol și vecinii. Avertismentul lui Raed Arafat
Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru
Constructorul tronsonului de autostradă care s-a surpat, obligat să restituie 83 de milioane de lei
Rezultate Loto 6 din 49, 18 octombrie 2018. Numerele câștigătoare
Polițiștii bucureșteni fac apel la cetățeni pentru găsirea unui bărbat suspectat de viol
Un magazin din Brăila, distrus de un incendiu în mijlocul nopții