Taxă anuală de 540 de lei pentru cetățenii din Sectorul 4 cu mașină dar fără loc de parcare. Explicația Consiliului Local
Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat introducerea unei taxe anuale de 540 de lei pentru cetățenii cu mașini care nu au locuri de parcare.
Taxa intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025, iar primăria sectorului susține că astfel se va reduce aglomerația și va finanța crearea de noi locuri de parcare.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu16 voturi pentru (PSD, PNL și PMP), 9 contra (USR, REPER și AUR) și o abținere, scrie Profit.ro.
Taxa este anuală și va trebui plătită până la 31 martie. Consiliul a decis că aceasta este în vigoare pentru 10 ani. În schimbul plății acestei taxe, cetățenii Sectorului 4 vor putea parca în spațiile amenajate care nu sunt deja ocupate prin abonamente.
Este important de precizat că, taxa va fi plătită după domiciliu și nu după locul unde este înmatriculată mașina.
„Se aprobă instituirea taxei speciale pentru dezvoltare urbană în Sectorul 4 al Municipiului București, pentru finanțarea serviciului de interes public local în vederea creșterii numărului de parcări publice și de reședință, optimizarea mobilității urbane și scăderea poluării. (…) Taxa se aplică din data de 01.01.2025 pe o perioadă de 10 ani, tuturor persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință un autovehicul aflat în evidențele Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4 și care nu dețin în proprietate sau în folosință un spațiu având destinația de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, pentru fiecare autovehicul în parte”, se arată în proiectul de hotărâre afișat pe site-ul Primăriei Sectorului 4.
De asemenea, se menționează că persoanele care dețin mai multe mașini sunt obligate să achite Taxa pentru fiecare vehicul în parte, cu excepția cazului în care acestea dețin suficiente locuri de parcare pentru toate autovehiculele înmatriculate pe numele lor.
„Potrivit ultimelor situații analizate, în Sectorul 4 s-a constatat existența unui număr de aproximativ 182.000 autovehicule înmatriculate și 67.303 locuri de parcare (dintre care circa 9.500 parcări publice). Această împrejurare relevă faptul că mai bine de 100.000 de locuitori nu dețin un loc de parcare, fiind nevoiți să staționeze pe trotuar, spații verzi sau carosabil”, se mai arată în document.
DOCUMENTUL POATE FI CONSULTAT AICI