Tătaru: Urmează o perioadă în care se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri de COVID-19

Nelu Tătaru
Agerpres

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 iar în acest context evaluează capacitatea spitalelor de a face faţă unei astfel de situaţii.

Tătaru mai declară ca va fi evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu SARS-Cov-2, în contextul în care începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor, relatează news.ro.

Tătaru afirma joi că România se află pe un platou de stabilizare a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, numărul de 1.504 cazuri noi anunţat joi fiind raportat la 25.000 de teste.

"Ne aşteptăm la o scădere a numărului de cazuri, nu foarte rapidă, dar va fi o scădere de la o săptămână la alta. Am simţit acest lucru în ultimele două săptămâni, dar nu am scăpat de pericol", spune el.

Coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, Ionel Oprea, a cerut spitalelor să comunice care este capacitatea maximă pentru izolarea copiilor, pentru situaţia în care apar cazuri de COVID-19 după începerea anului şcolar.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Tătaru: Turiştii cazaţi în hoteluri vor putea mânca în restaurantele din interiorul unităţilor de cazare chiar dacă acestea se află în zone care depăşesc rata de infectare de 1,5 la mie

 


Ministrul Sănătăţii anunţă că turiştii cazaţi în hoteluri vor putea mânca în restaurantele din interiorul unităţilor de cazare chiar dacă acestea se află în zone care depăşesc rata de infectare de 1,5 la mie, acestea fiind exceptate de la decizia CNSU de a permite deschiderea restaurantelor în interior doar în zonele cu un indice al infectării cu SARS-CoV-2 de sub 1,5 la mia de locuitori.

”Noi încă din luna iunie pregătisem nişte reguli pentru deschiderea restaurantelor, având atunci în plan ca la 1 iulie să deschidem şi restauratele. Având în vedere evoluţia nu s-a mai putut face acest lucru. Regulile rămân aceleaşi: regulile de distanţare între mese, reguli de distanţare la masă. Discuţiile cu HoReCa au fost o masă da, o mas nu pentru a nu avea probleme cu distanţarea dintre mese, am discutat şi creşterea numărului de persoane de la patru la şase, dar păstrând aceeaşi distanţă, precum şi faptul că unităţile hoteliere pot primi în interior pentru o masă toţi cei cazaţi în hotel, indiferent de zona în care se află acel hotel”, a declarat Nelu Tătaru vineri, la Sfântu Gheorghe.

Acesta a menţionat că nu se va aplica, în cazul turiştilor cazaţi în hoteluri, criteriul indicelui de infectare de 1,5 la mia de locuitori stabilit în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cei cazaţi în hoteluri putând mânca în restaurantele din interior indiferent dacă respectiva unitate de cazare este sau nu amplasată într-o zonă cu o rată mare de infectare.

„Pentru cei cazaţi în hoteluri acest indice nu se aplică. Cei cazaţi în hoteluri, indiferent de zonă, vor putea servi masa în interiorul hotelului” a mai declarat Nelu Tătaru.

Acesta a arătat că, din cea mai recentă evaluare a autorităţilor făcută în urmă cu două zile, rezultă că existau 49 de localităţi cu rata de infectare peste 3, iar în aceste zone nu se vor deschide restaurantele. Ministrul susţine că o nouă evaluare în acest sens se va face luni şi ea va intra în vigoare marţi.

„Ce pot să vă spun acum dar va fi valabilă lista de luni, făcând evaluarea pe 14 zile, în acest moment avem din Bihor, Bacău, avem şi din Braşov, Vaslui, Iaşi, Prahova, Ilfov, avem şi Bucureşti”, a adăugat Nelu Tătaru.

Restaurantele şi cafenelele se redeschid în interior din 1 septembrie în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de maximum 1,5/1.000 de locuitori, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La evenimentele private în spaţiu închis pot participa 50 de persoane, iar la cele în aer liber - 100. În aceleaşi condiţii referitoate la incidenţa cazurilor, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50 % din capacitatea maximă a spaţiului.

Cele mai multe cazuri de coronavirus - în Bucureşti, Suceava, Argeş şi Braşov

 

 

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, înregistrate până în prezent, sunt în Bucureşti - 10.362 şi în judeţele Suceava - 5.196, Argeş - 4.935 şi Braşov - 4.392, informează, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

În două judeţe s-a depăşit pragul de 3.000 de îmbolnăviri - Prahova (3.986) şi Galaţi (3.174).

Peste 2.000 de cazuri sunt în judeţele Bacău, Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Timiş şi Vrancea.

Distribuţia pe judeţe a cazurilor este următoarea:

* Alba - 1.050
* Arad - 1.721
* Argeş - 4.935
* Bacău - 2.557
* Bihor - 2.185
* Bistriţa-Năsăud - 1.117
* Botoşani - 1.307
* Braşov - 4.392
* Brăila - 1.544
* Buzău - 2.154
* Caraş-Severin - 619
* Călăraşi - 510
* Cluj - 1.944
* Constanţa - 1.577
* Covasna - 721
* Dâmboviţa - 2.942
* Dolj - 1.571
* Galaţi - 3.174
* Giurgiu - 647
* Gorj - 1.492
* Harghita - 684
* Hunedoara - 1.577
* Ialomiţa - 934
* Iaşi - 2.690
* Ilfov - 2.070
* Maramureş - 1.081
* Mehedinţi - 1.102
* Mureş - 1.334
* Neamţ - 2.049
* Olt - 1.251
* Prahova - 3.986
* Satu Mare - 271
* Sălaj - 344
* Sibiu - 1.374
* Suceava - 5.196
* Teleorman - 567
* Timiş - 2.416
* Tulcea - 504
* Vaslui - 1.697
* Vâlcea - 1.080
* Vrancea - 2.341
* Bucureşti - 10.362

Alte 81 de cazuri nu sunt atribuite niciunui judeţ.

Până joi, pe teritoriul României au fost confirmate 83.150 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Premierul Orban, după recordul de noi infectări: „M-a surprins. Nu facem evaluări după o zi”
Premierul Orban, după recordul de noi infectări: „M-a surprins. Nu facem evaluări după o zi”

Ludovic Orban a afirmat că a fost surprins de numărul record de cazuri noi de infectări, de 1504 raportate joi şi a precizat că deciziile nu sunt luate după evaluări ale datelor dintr-o zi, ci pe săptămâni.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.