Tatal omului de afaceri Irinel Columbeanu a murit. A fost secretar general al guvernului sub regimul lui Nicolae Ceausescu
Tata omului de afaceri Irinel Columbeanu a murit, joi dupa-amiaza. Barbatul, in varsta de 92 de ani, era internat de cateva luni intr-un centru de batrani.
Ion Columbeanu se afla internat de cateva luni la un azil de batrani din Ghermanesti, acolo unde fiul lui il dusese din cauza unor probleme de sanatate, relateaza cancan.ro.
Columbeanu a fost seful protocolului in guvernele Gheorgiu Dej, in regimul Ceausescu, supravietuind si dupa 90 in guvernele Roman si Vacaroiu. O buna parte din averea fiului sau este pusa pe seama relatiilor tatalui sau. Firmele lui Irinel Columbeanu au adus telefoanele Alcatel in anii '90 si au construit in asociere cu lideri politici influenti din epoca cladiri de birouri in Piata Victoriei, relateaza hotnews.ro.
Potrivit Gandul, nu au fost putini cei care au spus ca averea lui Irinel Columbeanu se datoreaza tatalui sau, Ion, fost activist comunist si consilier al mai multor ministri de pe vremea lui Gheorghiu-Dej si Ceausescu, care a continuat sa lucreze in Guvern pana la guvernul Nastase. In urma cu doi ani Instanta Suprema a decis ca Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea. Irinel Columbeanu a fost racolat de Securitate in 1980, pe vremea cand era student la Politehnica si ghid BTT.
Ar fi ajutat la combaterea spionajului in Romania si pentru asta ar fi fost recompensat de ziua lui cu o borseta si un stilou. In 1988 insa, Securitatea ar fi renuntat la serviciile lui, dupa s-a ajuns la concluzia ca profita de situatie pentru a iesi din tara. Ba chiar ar fi fost la randul lui urmarit pentru ca exista banuiala ca ar fi fost racolat de un serviciu secret strain. Irinel Columbeanu a avut numele de cod Ivanescu, iar acest Ivanescu a fost autorul a 118 note informative despre romani si straini, intre care si creatoarea de moda Doina Levinta.
Columbeanu si-ar fi dovedit eficienta si privinta unor romani stabiliti in Statele Unite, despre care a scris ca: "Au o atitudine foarte ingamfata fata de Romania, pe care o denumeau "Tara de saraci" si "de tampiti".