Tarile in care romanii sunt intens traficati pentru exploatare sexuala si cersetorie. Bilantul DIICOT pentru anul 2014
Procurorul sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat vineri, dupa bilantul institutiei, ca romanii sunt traficati pentru munca fortata, exploatare sexuala si cersetorie, in tari precum Slovenia, Cehia, Polonia sau Grecia.
Giorgiana Hosu a mai spus ca Romania este o tara de origine, de tranzit sau de destinatie pentru persoanele traficate in scopul muncii si al exploatarii sexuale, informeaza Mediafax.
"Romanii sunt traficati catre tari europene ca Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Italia in scop de munca fortata, pentru exploatare sexuala si pentru cersetorie", a aratat magistratul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acesteia, in anul 2014 minorii au reprezentat o treime din numarul persoanelor traficate.
"Fenomenul exploatarii prin munca fortata a crescut, iar fenomenul exploatarii sexuale s-a mentinut in aceleasi cote constante. Traficul de persoane in vederea exploatarii prin cersetorie a scazut in Romania in anul 2014, la fel si savarsirea infractiunii de trafic de persoane prin acte de violenta extrema sau lipsire de libertate", a mai aratat Hosu.
Ea a mai mentionat ca nu s-au inregistrat cazuri de trafic de persoane in scopul prelevarii de organe, tesuturi sau celule.
In ceea ce priveste traficul de migranti, Hosu a spus ca fenomenul a crescut in 2014 in Romania, care se afla pe ruta migrationista nord-balcanica si in sudul principalei rute de emigrare estice.
"Presiunea constanta in anul 2014 a fost pe frontiera albastra a tarii din punctul de vedere al intrarii ilegale, cel mai incercat segment de frontiera fiind cel cu Bulgaria. Pe componenta de iesirea din tara in mod ilegal frontiera cea mai vizata a fost cea cu Ungaria, in mod firesc, pentru ca este tara membra a spatiului Schegen", a declarat Hosu.
Magistratul a aratat ca potrivit statisticilor un imigrant sirian plateste in jur de 12.000 pana la 15.000 de dolari pentru a ajunge in Ungaria.
La prezentarea raportului de activitate al DIICOT, care a avut loc cu usile inchise, au fost prezenti ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, seful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, precum si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.