Tarifele RCA vor fi înghețate la nivelul de anul trecut. Proiectul a fost publicat. Cum se calculează tarifele
Tarifele RCA ar urma să fie înghețate pentru jumătate de an. Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care firmele de asigurare sunt obligate să vândă polițe la prețurile pe care le-au avut în urmă cu un an.
În cazul în care tariful din prezent este mai mic, va fi luată în considerare cea mai ieftină variantă.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, prețurile pot scădea, astfel, cu până la 30% , față de nivelul actual. De cealaltă parte, reprezentanții companiilor de asigurare susțin că proiectul care urmează să fie aprobat în ședință de Guvern, este „extrem de greu de pus în practică".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie RCA vor fi la nivelul celor de la 1 martie 2022, pe care le-a avut fiecare companie de asigurare. Și modul de calcul, acum diferit, va reveni la cel de acum un an. Măsura ar urma să se aplice pentru 6 luni, potrivit proiectului publicat de Ministerul de Finanțe.
Valentin Ionescu, ASF: „Prima menire a acestui proiect a fost să nu mai crească tarifele RCA în următoarea perioadă. Și cel mai important este să vedem ajustări la nivelul tarifelor de anul trecut practicate de societățile de asigurări. Noi credem că ar trebui să fie undeva mai jos cel puțin cu inflația, între 15 și probabil maxim 30%, dar depinde de categoria de client”.
În proiect este prevăzută și o excepție. Dacă prețul poliței este mai mic acum, să se ia în considerare cel de anul acesta, adică cea mai ieftină variantă.
Scade și comisionul brokerului
De exemplu, în cazul unui șofer de 26 de ani, o companie de asigurare a avut anul trecut în ofertă prețul de 1558 de lei pentru asigurarea obligatorie, însă în martie anul acesta prima de asigurare este 1526 de lei. Această firmă ar trebui, conform proiectului, să ia în considerare prețul actual.
O altă companie are acum un preț mai mare cu peste 900 de lei. În acest caz, ar trebui să rămână tariful de anul trecut.
Ce mai observăm în această ofertă este comisionul brokerului, care ajungea până la 15%. Conform proiectului de hotărâre, comisioanele vor fi de cel mult 8%.
Pe de altă parte, în martie 2022 prețurile erau deja mult mai mari decât cele din 2021, înainte de falimentul City Insurance. Prima medie pentru persoane fizice a crescut de la 480 de lei, cât era în prima parte a anului 2021, la peste 920 de lei în 2022 și a rămas la un nivel similar în februarie 2023. Cu alte cuvinte, în acest timp, aproape că s-a dublat.
Revenirea la prețurile de anul trecut ar urma să intre în vigoare după aprobarea proiectului în ședință de Guvern. Apoi, companiile de asigurări vor avea la dispoziție o săptămână să actualizeze prețurile.
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto Români: „Va fi extrem, extrem de dificil de pus în practică așa ceva. Operațional, sistemele unui asigurător nu știu dacă permit mai multe tarife în același timp pentru a alege care e mai bună variantă. În condițiile în care inflația crește, dacă nimeni nu se uită la subiectul principal care face ca tariful să crească, vom asista la niște tulburări probabil mult mai mari.”
Autoritățile urmează să lămurească și alte aspecte. De exemplu, ce tarife vor avea cele două companii care au intrat pe piață în ultimul an, după martie 2022, sau CEC, instituţie de stat care ar urma să emită în curând polițe RCA.