Târg domnesc la Ploiești. Turiștii pot vizita festivalul medieval doar în acest weekend
Sunt zile de poveste la Ploiești, unde cavaleri și domnițe s-au strâns la un târg domnesc. Muzica medievală răsună pe străzi, iar mirosul mâncărurilor îi ademenește pe vizitatori.
Doar căldura insuportabilă pare să le strice planurile celor pregătiți să se dueleze sau să participe la un turnir cavaleresc. Ospățul va ține însă tot weekendul.
Calaveri cu spada la brâu sau cu lancea în mână, dar și frumoase domnițe, au pus stăpânire pe zona de sud a Ploieștului. Cele 35 de grade din termometre nu i-au împiedicat s-o ia la pas prin urbe.
Nobilul Ioan: „Am fost chemați de castelanul acestei cetăți din Ploiești și am venit cu bucurie.”
Carmen Tudor, Trupa Truverri: „Este o incursiune în timp prin muzică, prin teatru, prin taberele cavalerești.”
Atmosferă medievală
Ca să îi atragă pe curteni, un domn cântă la un hardi-gardi, o flașnetă folosită încă din vechime.
Mircea Goian, cimpoier din Transilvania: „Cimpoiul și hardi gardi sau flașneta au fost la modă, ca să spun așa, în aceeași perioadă.”
Nu au lipsit nici duelurile „ca pe timpuri” și au completat atmosfera parcă desprinsă din povești.
Oamenii s-au strâns cu mic cu mare să privească lecția de istorie. Unii chiar au învățat să se lupte.
Reporter: Ați ținut morțiși să faceți poze cu domnițele?
Localnic: „Da. Să intru în atmosferă.”
Cu atmosfera din trecut, dar cu gândul la mâncarea de astăzi, oamenii au gustat din bunătățile oferite la tot pasul. Iar vinul de caise, mure sau cireșe, dar și borcanele cu dulceață sau zacuscă, au mers cel mai bine la pachet.
Marius Andrica, producător: „Alcoolul e obținut doar din fructele fermentate. Un gust foarte plăcut, cel puțin acesta din caise duce spre șampanie.”
Elena Cocuța Bujor, producător: „Foarte întrebat este fileul de scrumbie marinat. Nu e foarte acru, fără spine, nu e foarte sărat, e exact pe gustul tuturor."
Muzica și dansul medieval țin din zori și până la asfințit. Cei interesați pot vizita festivalul de la Ploiești până mâine seară.