Târg de joburi pentru IT-iști, la Cluj. La cât ajung salariile din domeniu
Fenomenul migraţiei este susţinut de lucruri concrete. De pildă, firmele de IT din Cluj au reuşit, în ultimii ani, performanța să aibă un profit mult mai mare faţă de cele din Vestul Europei. Şi, unde sunt câştiguri, este nevoie de angajaţi.
Numai în aceste zile, se caută peste 1500 de IT-işti. O să fie nevoie de şi mai mulţi, pentru că vin aici şi companii occidentale.
Student: „În perioada intershipului ai putea să lucrezi într-o echipă, iar la interviu poţi să spui cam ce te-ar interesa pe tine.”
Reporter: „Şi cam pe ce sunt intenshipurile în general?”
Student: „Poţi să lucrezi pe un proiect de backend sau frontend."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vlad este în anul doi şi vrea să lucreze doar patru ore. În IT, un entry level are posibilitatea să ia şi 3.000 de lei.
Vald: „Sunt foarte multe companii, e mare concurenţă. E greu să aleg. Orarul contează pentru mine, fiind student.”
Reporter: „Ce zici de faptul că te poţi relaxa la muncă?”
Student: „La toate firmele poţi să faci asta. Mi se pare normal, la cum îmi închipui eu."
Peste 2.500 de tineri au trecut numai joi pragul Târgului de IT din Cluj, unde 60 de companii au venit să recruteze. Aceştia au venit cu oferte pe care cu greu le găseşti în alte domenii.
Spre exemplu, salariul pentru un programator cu experienţă poate să ajungă la 4000 de euro, la care se adaugă o varietate de beneficii.
Alez Laslau, HR companie IT: „Începând de la asigurare de viaţă şi asigurare medicală, pensie privată pentru toţi angajaţii, sală de recreere cu game-ing room, masaj de relaxare, teren de football, teren de tenis de câmp, zile libere din partea companiei, bonusuri finaciare la final de an, bonusuri de Crăciun, de Paşte. Angajaţii noştri pot să îşi cumpere acţiuni de la companie.”
Daniel Metz, CEO companie de IT: „Noi am făcut un calcul. Un om care pleacă dintr-un proiect şi pe care trebuie să-l înlocuim ne costă cam 8000 de euro şi recrutarea altui om ne costă cam 6000-6500 de euro. Vă daţi seama că dacă îţi pleacă șase oameni, astea sunt costuri de 80.000 de euro."
Daniel lucrează în Australia ca arhitect de sistem IT şi ar putea câştiga și mai mult dacă ar crea produse proprii şi ar lucra la propriile proiecte.
Daniel Ciupei: „România, deocamdată, lucrează şi produce servicii pentru exterior. Încă nu am întâlnit persoane să lucreze în domeniul gândirii, al proiectării, ci mai mult al execuţiei."
În ultimii ani, salariul programatorilor a crescut, iar profitul firmelor de IT din România a mai scăzut, însă tot este mare, în comparaţie cu alte companii din Europa.
Daniel Metz, CEO companie de IT: „Eu cred că marja de profit în industria IT este undeva la 20%. Desigur, ne referim la majoritatea firmelor - şi asta depinde foarte mult de segmental de piaţă pe care se operează. Cei care au o marjă de profit de 11-12 % pot fi fericiţi, pentru că ştiu că mari companii din Vestul Europei au o marjă operaţională între 2-3 şi 4 % şi 7-8%."
Târgul de Cariere în IT din Cluj va fi deschis şi vineri.