Tânărul care și-a schimbat viața după ce a văzut un accident: ”Seara, m-a frământat”
Deficitul de personal de la Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti este compensat de dorinţa unor oameni de a face bine.
Este vorba despre voluntarii programului "Exista un erou în fiecare dintre voi", care salvează vieţi cu ajutorul unei aplicaţii pentru mobil şi care ajung, de multe ori la victime înaintea echipajelor de specialitate.
În Capitală, sunt aproximativ zece mii de voluntari, dintre care 300 activi zilnic, şi în continuare este nevoie de astfel de persoane, iar iniţiatorii proiectului ar dori să-l extindă şi în restul ţării.
Pe Andrei l-am găsit la biroul său, în care îşi desfăşoară activitatea de organizator de evenimente. Era pe final de program când a aflat că cineva are nevoie de ajutorul lui.
Andrei a urmat acum şase luni un curs de prim-ajutor în cadrul proiectului "Există un erou în fiecare dintre voi".
Andrei Vlad, voluntar: "Atunci când am trecut pe lângă un accident auto cu victime mi-am dat seama că nu ştiu şi nu aş avea cu ce să ajut şi toată seara m-a frământat ideea aceasta, a doua zi am început să caut pe internet cursuri de prim-ajutor".
Şi Ştefan salvează vieţi de un an. Între timp, a convins-o şi pe sora lui Madalina, care urmează şi o şcoală de asistenţi medicali, să i se alăture. Acum, merg împreună la intervenţii.
Mădălina, voluntar: "E foarte frumos să poţi să faci bine mama rămâne în casă singură şi aşteaptă să venim cu cine ştie ce s-a întâmplat de la caz".
Ștefan, voluntar: "Niciun caz nu seamănă cu cel dinainte siguranţa salvatorului este pe primul plan, trebuie să avem grijă".
Iar tehnologia îi ajută pe voluntari să ajungă în timp util la victime.
După ce s-a efectuat apelul la 112, se trimite către pacient o ambulanţă, dar în acelaşi timp, toţi voluntarii înscrişi în program, aflaţi la o distanţă de cel mult un km faţă de victima, primesc o alertă prin intermediul aplicaţiei.
Medic ambulanță: "Sunt ei care sunt în programul exista un erou şi mai exista voluntarii care fac cu noi voluntariat pe ambulanță la momentul ăsta cred că sunt indispensabili".
Adrian Olteanu, voluntar: "Voluntarii ajung înaintea echipajului de urgenţă şi acordă primul ajutor. Se acţionează la intervenţiile din locurile publice, de cod portocaliu sau de cod roşu".
Momentan, aplicaţia "Exista un erou" este disponibilă doar în Bucureşti şi Ilfov.
Cristian Grasu, președinte Societatea de Salvare București: "Este un program care salvează vieţi și care a demonstrat în cinci ani că e bun, că e performant şi că respectă legea, nu se dau informaţii cu caracter personal".
Cine doreşte să devină voluntar trebuie să urmeze cursul de prim-ajutor, care durează două zile, şi să promoveze examenul cu minimum nota şapte.