Tabără educativă, la Sângeorz Băi. Copiii învață, de la specialiști, măsuri preventive de bază
Copiii care ajung în tabără, la Sângeorz Băi, au parte de distratie în vacanţă, dar şi de educaţie.
Văd cum funcţionează un radar, învaţă cum se face corect o manevră de prim-ajutor, inclusiv o resuscitare, dar şi cum trebuie să se apare dacă sunt atacaţi. Timp de șase zile, reprezentanţi ai pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor le explică, prin demonstraţii simple, cum se pot feri de tot felul de probleme care pot apărea în viaţa de zi cu zi.
Cei 56 de copii veniţi în tabăra de la Sangeorz Bai au zilnic parte de activităţi de recreere, de sport şi atelere artistice. Dar învaţa, totodată, măsuri preventive de bază.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Profesor Paul Gavriloaie, organizator: „Într-o astfel de societate este important să avem parte de activităţi de prevenire. Există două moduri de a învăţa: odată direct, prin întâmplările de zi de zi, dar putem învăţa şi indirect, de la cei care sunt specialişti în astfel de domenii”.
După o scurtă discuţie teoretică, copiii au vrut să vadă concret ce înseamnă să fii militar.
Cristi Câmpan, participant în tabăra: „Îmi place foarte mult, interesant. Credeam că are sticlă doar pe unde te uiţi, nu ştiam că e tot din sticlă”.
Unii au fost curioşi cum funcţionează aparatul radar, alţii, cum să te salvezi dintr-un incendiu sau în timpul unui cutremur.
Larisa David, participantă în tabără: „Sunt atrasă şi de poliţie şi armată şi chiar vreau să urmez o carieră în asta. Voiam să văd mai exact ce se află aici şi cum se intervine în caz de accident sau incendiu, ca să ştiu să mă orientez mai departe”.
Copiii au fost captivaţi de soluţiile oferite în clipa în care viaţa cuiva este în pericol.
Pompier: „Automat mergi să îi verifici respiraţia. Ai văzut cum am făcut. Domnule, mă auziţi? Nu reacţionează, îl asculţi dacă respiră”.
Copil: „Și nu avem voie să îl mişcăm?”
Pompier: „Nu”.
Călin Paniai,participant în tabără: „Am învăţat nişte chestii foarte importante prin care putem salva oameni şi mi-a plăcut foarte mult iniţiativa”.
Marius Rus, purtător de cuvânt ISU Bistrița Năsăud: „Vacanţă în siguranţă e un proiect de suflet al structurilor MAI din judeţul Bistriţa-Năsăud. Săptămânal, sute de copii au ocazia să interacţioneze cu oameni în uniformă, să vadă accesoriile şi tehnica de intervenţie din dotare”.
O săptămână de tabără costă 600 de lei şi preţul include transportul, cazarea şi masa.