Sute de români au ajuns la urgențe după mesele copioase de Crăciun. Ce probleme au avut
Sute de pacienți cu boli cronice, învinși de tentația meselor pline, dar și români perfect sănătoși, care-au pierdut lupta cu paharele, au ajuns la urgențe de Crăciun.
Unii au venit la spital cu ambulanța, pentru că n-au respectat regimul alimentar, pe alții i-au adus direct echipajele de poliție.
Iar greul nu a trecut. Mâine este Sfântul Ștefan, urmează Revelionul și Sfântul Vasile. Ca atare, doctorii au câteva sfaturi, pentru că toată lumea să petreacă sărbătorile cu bine.
Trei sarmale şi o cană cu zeama de varză au fost preambul pentru o criză de inimă, în cazul unui pacient care nu are voie să mănânce nici gras, nici sărat.
În scurt timp, bolnavul recunoaşte spăşit că a gustat şi-un cârnat, un chec şi de fapt nici sarmalele n-au fost numai trei.
Daniela Toporan, șef de gardă: „Va fi internat în serviciul de terapie intensivă coronariană, pentru că riscul de stop cardiac este foarte mare. Avem pacienţii alăturaţi, toţi sunt sufocaţi, decompensaţi cardiac. Nu am stat deloc de azi dimineaţă.”
200 de apeluri de urgenţă au fost în Bucureşti, în prima zi de Crăciun, de la diabetici care nu s-au abţinut de la cozonaci ori de la bolnavi de stomac sau ficat care au mâncat tot ce era pe masă. Alţii au ajuns la spital pe şapte cărări, la limita comei etilice, sau asistaţi de un echipaj de poliţie.
Pe lângă efectele organice, alcoolul acţionează şi pe un plan secundar: dezinhiba, adică suprima autocenzura şi comportamentul raţional. Întrebarea este atunci există o ştiinţă exactă a consumului de alcool în siguranţă?
Răspunsul e nu. Efectul e imprevizibil şi depinde de foarte mulţi factori. Teoretic, femeile cu o constituţie atletică ar trebui să reziste unui pahar băut la 5 ore. Iar un bărbat bine clădit, să nu se îmbete dintr-o halbă la 4 ore.
E important dacă avem exerciţiu în aşa ceva. Persoanele care consumă constant cantităţi de alcool vor avea altă rezistivitate. Moderaţie înseamnă 1-2 pahare de vin roşu sec.
La o unitate alcoolică, adică un shot de tărie, un pahar de vin sau o halbă de bere, alcoolemia atinge cota maximă în 30 de minute, dacă stomacul e gol, şi într-o oră şi jumătate, dacă individul a mâncat ceva.
Proteinele şi lipidele încetinesc absorbţia alcoolului, aşa că ar trebui să mâncaţi şi înainte, şi în timpul petrecerii. Cât despre metabolizare, durează 24 de ore până ce urmele de alcool ies din sânge. Ficatul are ritmul sau şi nu putem face nimic, pentru a grăbi procesul.
Cafeaua, energizantele şi dulciurile sporesc efectul băuturii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!