Bunătăți de Crăciun pentru cei care nu au timp să gătească. Meniul firmelor de catering
Cei care nu au timp sau poate nu sunt foarte pricepuți în bucătărie vor mânca de Crăciun bunătăți gătite de profesioniști.
În această perioadă, tot mai mulți români apelează la firme de catering sau restaurante și primesc în prag de sărbători meniul complet - de la caltaboș, ceapă și jumări până la friptură și sarmale.
Bucătar: „Avem aici lebăr de porc, tobă de porc, caltaboș de porc, căș dulce de vacă, jumări, un pic de ceapă, un pic de untură cu boia."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preparatele tradiționale românești sunt de departe în topul preferințelor când vine vorba despre meniul ales de români pentru sărbători. Numai în Timișoara, sute de familii pentru care zilele sunt parcă prea scurte au apelat la firme de catering, așa că, de Crăciun, mesele lor vor fi pline cu bunătăți gătite de bucătari pricepuți.
Beni Popa, bucătar: „Pregătim niște sărmăluțe bănățene. Folosim o rețetă tradițională, nimic schimbat, varză produsă la noi în casă."
În bucătării se lucrează la foc continuu. Pe ultima sută de metri au fost lăsate fripturile - pentru a ajunge la clienți aburinde, abia scoase din cuptor.
Vasile Cozmuta, bucătar: „O ruladă de purcel de lapte, care este destul de solicitată în perioada sărbătorilor, care se servește de asemenea cu friptură de curcan lângă. Îl rulăm, îl legăm cu această sfoară și îl înăbușim trei ore jumate la cuptor."
Numărul comenzilor a crescut considerabil în ultima vreme, spun reprezentanții firmelor.
Dejan Jiva, proprietar restaurant: „Din comoditate, pentru a optimiza mai mult timp și pentru a fi mai rapizi cu pregăteala de Crăciun. Clienții noștri comandă din toate felurile, și rece și cald, și prețurile sunt între 100 și 200 de lei pentru patru persoane."
Vasile Cozmuta, bucătar: „Jumate din comenzile pentru masa de Crăciun sunt tradiționale și jumătate sunt ceea ce ține de bucătăria modernă, mai light."
După ce vor livra preparatele pentru Crăciun, bucătării nu se vor odihni. Pentru că deja s-au făcut liste pentru Revelion.