Sute de oamenii au ieșit în stradă și au cerut aer curat. Ce au descoperit la analize
Lipsa măsurilor pentru un aer mai curat a scos în stradă, sâmbătă, sute de persoane din cele mai poluate oraşe ale țării.
Oamenii le-au cerut autorităților să se implice pentru a diminua poluarea care le afectează sănătatea.
De aproape o jumătate de un an, România a ajuns în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu a luat măsuri de reducere a poluării aerului în București, Iași și Brașov.
La Iaşi, unul dintre cele mai polute oraşe din ţară, zeci de oameni, care au purtat măşti, au participat la Marşul pentru aer curat.
Participant miting: "Sunt mămica de tripleţi şi mă interesează mediul în care trăiesc copiii mei şi aerul pe care îl respira."
Participant miting: "Până acum trei ani nu ştiam ce e poluarea, acum am concentraţie de monoxid de carbon în sânge, mai mare decât un fumător, deşi nu fumez. Îmi este încălcat un drept din Constituţie"
Specialiştii spun că principalele surse de poluare din Iaşi sunt arderile şi praful.
Traian Mihăiescu, medic pneumolog: "O treime din accidentele vasculare cerebrale şi infarcte sunt legate de poluare. Apar manifestări recent descrise într-un studiu la femeile care au născut, în placenta lor au găsit factori poluanţi. Deci copilul nenăscut este poluat de respiraţia mamei"
Nici în vestul ţării aerul nu este mai curat. Şi aici, oamenii au ieşit în stradă să ceară oprirea poluării.
Participant miting: "La noi, în toate cartierele se respira aer amestecat cu fum, cu cauciucuri, cu tot felul de lucruri."
La Braşov, oamenii au cerut legi mai stricte pentru protejarea aerului.
Pe lângă poluarea din trafic, oamenii se plâng şi de praful produs pe şantiere.
Participant miting: "Mi-am făcut analizele şi m-a pus pe gânduri faptul că mi-au ieşit valorile plumbului foarte mari şi mi-au spus că se întâmplă frecvent ca cei din Braşov care îşi fac analizele să constate aceleaşi lucruri ca şi mine"
Comisia Europeană a decis să trimită România la Curtea Europeană de Justiţie, din cauza poluării din Bucureşti, Iaşi şi Braşov, iar amenzile pot fi de o sută de milioane de euro pe zi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!