Sute de hectare cu viţă de vie riscă să rămână neculese din lipsă de zilieri

Ultima actualizare: 16-09-2020 21:05

Sute de hectare cultivate cu viţă de vie riscă să rămână neculese. Pandemia a accentuat criza zilierilor.

Proprietarii de vii nu mai pot aduce muncitori din alte judeţe, pentru că ar trebui să investească în spaţii de cazare în care să se respecte normele de siguranţă sanitară.

În acelaşi timp, unii dintre cei fără loc de muncă care ar putea da o mână de ajutor preferă să îşi ducă traiul din ajutorul social. Nu se deranjează nici dacă primesc până la 200 de lei pe zi.

La Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură Bujoru din Galaţi este nevoie de câteva sute de zilieri ca să strângă strugurii de pe patru mii de hectare de viță de vie.

Deşi pot câştiga câte o sută de lei pe zi, culegătorii nu s-au înghesuit deloc la porțile podgoriei.

Gabriel Tabaranu, director al Stațiunii de Cercetare pentru Viticultură Bujoru: „Forţa de muncă este insuficientă. Cu acelaşi lucru ne-am confruntat şi în anii anteriori, dar în anul acesta s-a acentuat pe fondul pandemiei. N-am mai putut aduce culegători din alte judeţe, neputând să-i cazăm. N-am putut risca să îi cazăm şi să avem probleme ulterioare”.

Situaţia este gravă, susţin viticultorii. În lipsa zilierilor, o parte din producţia de struguri - şi aşa mai mică decât cea de anul trecut - riscă să rămână neculeasă.

Femeie: „Oamenii nu mai vor să mai muncească, chiar nu mai muncesc. Se mulţumesc cu ajutorul social şi cam atât. Ar trebui tăiat ajutorul social de la primărie”.

Culegătoare: „Anul trecut am fost şi câte 40 - 60. Acum suntem vreo 25”.

Bate vântul şi în podgoriile din Constanța. Aici, oamenii ar putea să câştige până la 200 de lei pe zi, în funcţie de câţi struguri recoltează, şi primesc şi o masă gratuită.

Daniel Mihaescu, inginer viticol: „În România, deşi am început să plătim destul de bine, le este mai comod să plece peste hotare, spun că câştigă mult mai uşor, deşi mă îndoiesc că îi câştigă mai uşor ca în România”.

În timp ce viticultorii se plâng ca nu găsesc oameni cu care să îşi culeagă viile, în evidenţele ANOFM apar peste 280 de mii de romani care nu au un serviciu şi sunt buni de muncă.

În localităţile unde există podgorii, pe unii dintre ei i-am găsit la birt.

Bărbat la o masă: „Eu mai am oleacă şi ies la pensie. Ce, mă duc să culeg la vie acum?”
Reporter: „Pentru un bănuţ în plus nu v-ar încânta?”
Bărbat: „Azi nu”.

Unii dintre aceşti oameni îşi duc viaţa din banii pe care îi primesc de de la stat. Potrivit ultimelor statistici, România cheltuie în fiecare an, pentru toate formele de ajutor social, peste 10 miliarde de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!