În ţara noastră doar 30% din suprafaţa viticolă este dedicată vinului de calitate
România are o ofertă bogată când vine vorba de podgorii şi crame în care sunt stocate adevărate comori pentru iubitorii de vin.
Aceste locuri pot fi vizitate în cadrul unor programe care includ şi plimbări, explicaţii de la specialişti şi cel mai important, degustarea vinului produs acolo.
În acest moment însă în ţara noastră doar 30% din suprafaţa viticolă este dedicată vinului de calitate în timp ce țări ca Ungaria, Germania şi Marea Britanie au un procent de aproape sută la sută.
Localitatea Sântu, din judeţul Mureş, este una dintre aşezările care a fost pusă recent pe harta podgoriilor româneşti. Cel care a reînviat tradiţia pe aceste dealuri brăzdate de soare este un tânăr avocat, pasionat de vinuri, care în urmă cu câţiva ani a cumpărat magazia de cereale a localităţii pe care a transformat într-o mică cramă.
Vultur Teodor, primar Lunca: "Aici era magazia mare unde depozităm ceea ce nu predăm statului. Neavând posibilitatea să dăm altă destinaţie am pus-o în vânzare".
Dealul de lângă cramă, a fost plantat cu viţa de vie din soiuri nobile: 3 mii de fire în total. Şi pentru că se pune accent pe calitatea vinului, aici totul se face manual şi cu multă atenţie.
Mihai Bilegan, enolog: "La ora asta arată foarte bine, nu văd urme de înfăinare, de mână de nimic, dacă vă uitaţi toţi sunt la acelaşi nivel, uşor de recoltat".
Vasile Costea, proprietar: "În următorii 5 ani ştiu care vor fi perspectivele. E un puzzle care să ajute unul pe celalat să aducă frumos şi beneificii, dar să şi să se întreţină economic. Am vrut să reînviu tradiţia locului, în perioada interbelică în anii 30-40 tot ce vedeam aici în jur era cultivate cu viţa de vie".
În prezent România are cel mai mare număr de podgorii din Uniunea europeană , cu peste 855 de mii de zone individuale înregistrate. În ceea ce priveşte numărul total de hectare de podgorie, cifrele Eurostat plasează România pe locul 5. Deşi stăm bine la acest capitol, nici măcar o treime din suprafaţa nu este dedicată producerii vinurilor de calitate superioară.