Sute de câini riscă să fie ucişi în Cluj-Napoca. De ce se închide adăpostul
Situaţie limită în Cluj-Napoca, unde un adăpost cu peste 800 de câini salvaţi din stradă, trebuie desfiinţat de urgenţă, iar administratorul caută cu disperare soluţii pentru că animalele să fi adoptate de oameni responsabili.
Fundaţia a primit ordin de evacuare, căci proprietarul terenului vrea să construiască altceva în loc. Aşa că în ultimele zile, circa 300 de câini au fost preluaţi în grabă de alte asociaţii de protecţie a animalelor, care s-au mobilizat să ajute. Însă, pentru alte sute de suflete se caută o soluţie salvatoare!
Cel care se ocupă de peste 13 ani de câinii abandonaţi de oameni în Cluj, a salvat în acest centru mii şi mii de patrupede.
În urmă cu trei săptămâni, însă, a primit ordin de evacuare din fermă unde amenajase padocurile.
Proprietarul câinilor: "Am închiriat această proprietate de la o Societate Comercială, care s-a divizat, altă societate a luat această fermă în patrimoniu ulterior şi noii proprietari nu au mai vrut să ne tolereze aici cu efectivele de animale. Iată sub foarte mare presiune trebuie transferate la organizaţii interne, internaţionale şi la personae fizice iubitoare de animale".
După apeluri disperate pe internet, mai multe organizaţii de ocrotire a animalelor din ţară au sărit în ajutor şi au preluat fiecare zeci de câini. Şi astăzi a fost preluat alt grup, cu nădejdea că fiecare câine va fi, ulterior, adoptat de o familie cu suflet mare!
Luiza Cupan, beneficiar: "Vor fi preluaţi circa 32 de căţei, vor merge în regiunea Moldovei, Galaţi, Târgu Ocna şi iaşi. Suntem deschişi să ajutăm, sigur se va spune că şi noi la iaşi avem mulţi câini dar trebuie să ne responsabilizam"
De asemenea, organizaţii din Olanda, Marea Britanie sau Germania au promis că se vor implica în acest caz extrem, căci proprietarul nu ar putea îndura să vadă câinii eutanasiaţi.
Valentina Timiș, voluntar: "E foarte greu pentru că fiecare căţel devine ca un membru de familie, chiar dacă nu este ţinut într-o casă. Condiţia este să ajungă într-un loc foarter bun, aici a fost un refugiu unde li s-a dat strictul necesar".
Primăria Cluj-Napoca susţine că nu poate prelua animalele pentru că nu deţine suficiente locuri în centrele publice de ecarisaj.
Aşa că o altă soluţie ar fi închirierea unui spaţiu nou, prin colecta publică, astfel încât câinii care nu vor fi salvaţi până la expirarea termenului de evacuare silită, să poată fi îngrijiţi în alt adăpost.