Câinii de poliție vor putea fi adoptați de ofițeri după "pensionare"

Ultima actualizare: 03-11-2019 20:08

Animalele de serviciu, cum sunt câinii și caii folosiți de polițiști, vor putea fi adoptate și nu vândute la licitație ca până acum. O lege care prevede această schimbare a fost votată de Parlament.

Vestea îi bucură mai ales pe agenții care lucrau cu câinii, pentru că ei vor avea prioritate. În cazul în care un exemplar nu va fi dorit de nimeni, el va fi îngrijit în unitate până la moarte, nu eutanasiat cum se întâmpla în trecut.

Berta şi Lady, două exemplare din rasa ciobănesc german, participă de 7 ani la misiuni, alături de jandarmii din Argeş. În curând nu vor mai putea ieşi pe teren, dar oamenii vor avea grijă de ele.

Plutonier adjutant Sorin Fieraru, IJJ Argeş - conductor Lady: "Când va ieşi la pensie o să o iau eu, deja i-am pregătit o bătrâneţe liniştită şi tihnită."

Plutonier major Radu Popa, IJJ Argeş - conductor Berta: "Este şi un partener cum ar veni ... în viaţa de zi cu zi. Când o să iasă la pensie, o să fie câinele meu, în continuare."

Până acum, unităţile care deţineau câini de serviciu erau obligate să-i vândă la licitaţie când îmbătrâneau. Iar cei care lucraseră ani de zile cu ei, concurau cu ceilalţi doritori. Noua lege permite donarea animalelor de serviciu şi colegii de misiune au prioritate.

Agent-şef Daniel Dumitrașcu, IPJ Argeş: "Majoritatea câinilor de serviciu sunt câini de intervenţie, care au dezvoltată agresivitatea şi ar fi foarte greu pentru un nou stăpân să mai reuşească să îl mai controleze atât de bine."

În plus, relaţia dintre câine şi cel care l-a avut în grijă este una specială.

Legea se aplică şi câinilor, şi cailor. Dacă nu vrea nimeni să ia animalele acasă, ele vor fi îngrijite în unitate, până la moarte.

Agent-șef principal Lucian Donose, Serviciul Criminalistic IPJ Galaţi: „Aşteptam de mult modificări ale legislaţiei care prevăd clasarea câinilor de serviciu. Pentru că nu merita, de multe ori, soarta care le este hărăzită în actualul context."

Agent-șef adjunct Nicoleta Chiper, Serviciul Criminalistic, IPJ Galaţi: „Este sufletul meu. Am totală încredere în el."

Iniţiatorii legii estimează că, în fiecare an, sunt pensionaţi aproximativ 100 de câini, deci impactul financiar al noilor prevederi nu va fi prea mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO