Surse: Numele lui Victor Ponta apare intr-un nou dosar de la DNA. Cui i-ar fi promis o functie importanta
Numele lui Victor Ponta ar aparea in dosarul in care deputatul Sebastian Ghita este cercetat de DNA alaturi de mai multe persoane, printre care si procurorul Liviu Tudose, potrivit unor documente ale anchetatorilor, dupa cum sustin surse judiciare.
Conform surselor citate, Victor Ponta ar fi avut in vara anului 2014 o discutie cu Liviu Tudose, care era procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, intalnirea fiind intermediata de deputatul Sebastian Ghita.
Ponta, la acea vreme premier, i-ar fi promis lui Tudose functia de director al Departamentului pentru Lupta Antifrauda sau o functie de executie in cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, sustin sursele citate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorul ar fi fost in principiu de acord, insa, ulterior, niciuna dintre propuneri nu s-a materializat, potrivit documentelor din dosar.
Sebastian Ghita ar fi facilitat intalnirea dintre premierul Ponta si Tudose cu scopul de a-l recompensa pe procuror pentru ca i-ar fi furnizat informatii dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, conform acelorasi surse.
Fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, dar si fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost arestati preventiv vineri in dosarul clasat de Lucian Papici si redeschis recent de inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ). Decizia nu este definitiva.
Potrivit DNA, Dosaru este acuzat de luare de mita, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta si favorizarea faptuitorului, iar Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lana Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, actual sef adjunct al acestei structuri, este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii si luare de mita.
In acelasi dosar, Aurelian Mihaila, fost procuror general adjunct al PCA Ploiesti, este acuzat de doua infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cercetare abuziva, in timp ce fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas este cercetat pentru trafic de influenta si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
De asemenea, in acest dosar DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Sebastian Ghita.
Potrivit DNA, Liviu Tudose si Viorel Dosaru sunt acuzati ca au permis accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii dintr-un dosar care nu erau destinate publicitatii, scopul constand in zadarnicirea unei anchete penale, dar si in protejarea intereselor unor persoane si firme cercetate in cauza respectiva.
Astfel, in perioada iunie 2013 - primavara anului 2014, in calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.
Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarirea penala.
Procurorii spun ca scopul lui Tudose era acela de a obtine functii de conducere in cadrul unor institutii publice pentru sine, dar si acela de a zadarnici urmarirea penala efectuata in cauza respectiva.
"Scopul respectiv era urmarit atat de inculpatii din dosarul mentionat, cat si de deputatul Ghita Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice si firme cercetate in cauza", precizeaza DNA.