Cel de-al treilea parasutist este internat in stare grava si are nevoie urgenta de sange. Cine ar fi de vina pentru tragedie
Ancheta este in plina desfasurare in cazul celui mai grav accident din istoria parasutismului din Romania. Trei parasutisti, doi barbati si o femeie, au cazut in gol duminica, pe aerodromul din Clinceni si doar unul a supravietuit.
Parasutele lor vor fi supuse unei expertize, iar cei care investigheaza tragedia asteapta si rezultatele necropsiei. Cel mai probabil a fost o eroare umana, cred specialistii, care spun ca unul dintre cei 2 barbati care au sarit ar fi de vina.
Unul dintre cei doi parasutisti care s-au lovit in aer a gresit. Manevra lui eronata a dus la ciocnirea lor in aer si prabusirea la pamant. Ancheta procurorilor va stabili cine a fost cel care a manvervat incorect comenzile parasutei. Pana acum s-au strans datele referitoare la modul in care s-a produs accidentul.
Duminica dimineata, un avion pilotat de un francez a decolat de pe aerodormul Clinceni cu 10 parasutisti la bord. Unii erau amatori dornici sa faca un salt.
La 2000 de metri s-au parasutat primii 4, iar la 4000 de metri urmatorii 6. Printre ei, era si Andreea Nica, o tanara handbalista, care voia sa vada cum este sa zbori. A sarit in tandem cu Adrian Constandache, un instructor cu peste 4000 de salturi la activ. Langa ei era si Dan Floroiu, un parasutist amator.
Bogdan Boeru: "Parasutele erau functionale, erau deschise. In momentul in care s-au acrosat, parasutele au intrat intr-o evlutie dinamica improprie si au accelerat viteza la aterizare."
Pasasutele s-au acrosat la mai putin de 100 de metri de sol. Este un moment in care cel care sare nu mai are timp sa reactioneze. El are nevoie de altitudine si implicit de timp, ca sa desfaca parasuta ori sa scape de ea, ca sa o poata deschide pe cea de rezerva.
In aceste imagini vedeti o asemenea situatie. Din fericire, in acest caz, cei doi parasutisti s-au lovit la mare inaltime. Sportivul se lupta sa se detaseze de parasuta infasurata, reuseste si o deschide pe cea de rezerva. Sunt secunde tensionate si pretioase, timp in care sportivul coboara in viteza spre sol.
La impactul cu solul, toti trei au suferit rani grave. Dan Floroiu, parasutistul amator, a murit pe loc. Andreea Nica, tanara aflata la primul ei salt cu parasuta, a murit in ambulanta, iar Adrian Constandache este in stare grava a spital. Medicii il mentin in coma.
Cei care au mai zburat alaturi de Adrian spun ca instructorul era prea experimentat ca sa faca o asemenea greseala si sa loveasca o alta parasuta in zbor.
Procurorii trebuie sa stabileasca acum cine a facut greseala care a dus la aceasta tragedie. O camera video, folosita pentru Andreea, fata care voia sa le arate prietenilor primul ei salt cu parasuta, a fost preulata de anchetatori si dusa la Institutul de Criminalistica al politiei.
Expertii incearca sa recupereze imaginile pentru ca aparatul a fost grav avariat la impactul cu solul. Inregistrarea poate lamuri fara dubiu cine a gresit.
Cel de-al treilea parasutist, in STARE GRAVA. Apelul colegilor pe Facebook: "Va rugam sa donati sange pentru ADRIAN"
Cel de-al treilea parasutist implicat in accidentul de la Aerodromul Clinceni, instructorul Adrian Constandache, se afla in stare foarte grava la Spitalul Floreasca, au declarat surse medicale pentru Stirile ProTV.
Barbatul in varsta de 43 de ani este conectat la aparate si se afla in coma indusa. Medicii spera sa-l stabilizeze astfel pentru a putea apoi sa il opereze.
Adrian Constandache are nevoie URGENTA de sange pentru operatii, iar colegii lui au facut un apel pe Facebook la eventualii donatori: "Va rugam sa mergeti sa donati sange pentru ADRIAN CONSTANDACHE DE LA SPITALUL FLOREASCA."
Anuntul vine dupa ce anterior surse medicale au anuntat decesul parasutistului, informatie preluata de toata presa, pacientul aflandu-se, in realitate, in stare grava.
Pe pagina de Facebook a Centrului de parasutism TNT Brothers a fost publicat urmatorul mesaj, drept omagiu pentru cele doua victime ale incidentului de la Clinceni:
"Odata ce ai incercat zborul, vei pasi totdeauna pe pamant cu ochii ridicati spre cer, acolo unde ai fost, si vei dori mereu sa te intorci" (Leonardo da Vinci).
Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (PCAB) au deschis un dosar penal in legatura cu accidentul de la Aerodromul Clinceni.
S-a inceput urmarirea penala cu privire la infractiunile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului.