Surse: Masca ar putea să nu mai fie obligatorie pe plajă, de la 1 iunie. Ce alte măsuri de relaxare ar urma
Masca nu va mai fi obligatorie pe plajă de la 1 iunie, anunță surse guvernamentale. Asta înseamnă însă că cei care vor merge la mare de 1 mai și de Paște vor fi obligați să poarte mască în continuare.
De la 1 iunie, am putea să stăm pe plajă fără mască. Potrivit unor surse guvernamentale, măsura va fi analizată chiar în această săptămână, la pachet, alături de alte decizii de relaxare a actualelor reguli.
Joi, la Guvern va avea loc o primă discuție cu toți miniștrii despre posibile măsuri de relaxare de la 1 iunie. Va fi prima ședință a unui comitet care se numește chiar așa - Comitetul pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar cea mai așteptată măsură este să renunțăm la mască atunci când suntem pe plajă, la mare, de la 1 iunie și, în funcție de rata de infectare, aceeași decizie ar putea fi aplicată și în localitățile cu puține cazuri de covid sau deloc.
Știm că se va discuta și despre alte măsuri de relaxare, tot din aceasta vară, dar în anumite condiții.
Se discută despre eliminarea carantinei de noapte
De exemplu, să putem merge la spectacole și la concerte dacă suntem vaccinați ori dacă facem un test covid.
Bineînțeles, toate aceste evenimente vor fi reluate treptat, nu vom vedea prea curând concerte cu mii de participanți.
Se va discuta inclusiv despre o posibilă eliminare a așa-zisei carantine de noapte, adică circulația să nu mai fie restricționată ca acum, adică să putem ieși la plimbare și după ora 22.00- rămâne însă de văzut de când se va întâmpla asta.
De altfel, măsurile de relaxare vor fi posibile dacă tot mai multă lume se vaccinează.
Principala discuție se poartă acum pe subiectul purtării de mască la plajă, care a fost obligatorie în sezonul estival din 2020. Astfel, masca nu va mai fi obligatorie în acest an pe plajă, de la 1 iunie, au precizat surse guvernamentale pentru Știrile Pro TV.
Aceeași măsură de relaxare ar urma să fie luată și în localitățile cu o rată mică de infectare.
Renunțarea la mască este avută în vedere de autorități doar cu începere de la 1 iunie, și nu de la 1 mai, așa cum se dorea inițial.
Fără mască de la 1 iunie doar pe litoral
Această măsură de relaxare se referă exclusiv la litoral, nu și la alte locuri în care mai obișnuiesc oamenii să meargă pentru a face plajă- la ștrand, în natură etc.
Renunțarea la mască pe plajă ar fi cea mai importantă măsură de relaxare asumată de Guvernul Cîțu, premierul anunțând de la începutul lunii aprilie întoarcerea treptată la normalitate începând cu 1 iunie.
”Nu înseamnă o deschidere 100%, dar e primul pas şi trebuie pregătit. Sunt implicate toate ministerele în acest comitet interministerial. Dar totul depinde cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia”, a declarat Florin Cîţu.
Masca de protecție a fost obligatorie pe plajă în vara lui 2020, începând cu 1 august, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani.
Peste 1 milion de infectări și 26.000 de decese în România, de la începutul pandemiei
Până la această dată, pe teritoriul României au fost înregistrate peste 1 milion de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Peste 26.000 de români au decedat din cauza bolii.
Premierul Florin Cîțu anunța zilele trecute un target potrivit căruia 5 milioane de români ar fi urmat să se vaccineze împotriva Covid-19 până în luna iunie, urmând ca până în septembrie numărul celor imunizați să depășească 10 milioane.
De la începutul campaniei de vaccinare, în România s-au vaccinat peste 2,6 milioane de persoane, dintre care 1,6 milioane cu două doze.