Superluna și Perseidele, combinația în care se elimină reciproc. Cum pot fi văzute ambele
În următoarele două nopţi este loc pentru dorințele tuturor. Ploaia de stele de pe teritoriul României a ajuns la apogeu.
Iar între miezul nopţii şi răsărit, dacă cerul va fi senin, vom putea admira Perseidele. Din păcate, vor fi eclipsate de Superluna, care va lumina puternic, fiind în cel mai apropiat punct față de Pământ.
Cu alte cuvinte, aceasta este ultima șansă din an de a prinde o lună perfectă, cum zic unii specialiști, adică Superluna. Este în cel mai apropiat punct față de pământ. Din păcate, exista riscul să nu putem să vedem prea bine Perseidele din cauza strălucirii ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Șonka, director la „Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti: „Ca să poată vedea Perseidele, ar trebui să se uite spre est sau nord şi deasupra capului, direcţie în care se va vedea Jupiter şi Marte, și pur şi simplu să stea cu ochii pe cer”.
Reporter: De ce se întâmplă asta?
Adrian Șonka: „Pentru că planeta noastră e deasupra cozii unei comete de o săptămână deja, şi o să mai stea o săptămână, dar e maximum în noaptea asta, şi e praf mai mult în preajma Pământului, firele de nisip intră în orbită şi vedem mai multe stele căzătoare ca de obicei”
Cea mai spectaculoasă ploaie de stele va putea fi văzută cel mai bine în afara orașelor, unde cerul este curat și senin. Așadar, dacă vreți să vă puneți foarte multe dorinţe, va trebui ca la miezul nopţii să fiţi deja instalaţi într-un loc unde nu e prea multă lumină artificială, în exteriorul oraşelor, şi să rămâneţi până spre dimineaţă. Veţi putea vedea până la 150 de stele căzătoare pe oră, în timp ce în oraşe veţi putea vedea cel mult 10-20 de meteori.”
Pe lângă spectacolul de pe cer, luna plină orbitoare din Vărsător ne va afecta și emoțional.
O dată, avem luna plină care vine cu un surplus de energie şi s-ar putea să nu dormim aşa de bine, deci să nu ne speriem prea tare din cauza asta. Avem energia Vărsătorului, care e explozivă şi imprevizibilă, deci nu vorbim de o energie uşor de dus şi vorbim şi de context - elemente care ne invită să fim atenţi la reacţiile noastre emoţionale. S-ar putea să ne trezim în situaţii date peste cap, în situaţii surpriză, e valabil pentru toate zodiile, fiecare va resimţi într-o formă sau alta pentru că fiecare va fi o energie, în funcţie de capitolul respectiv: familie muncă etc.
Dacă sunteţi la munte sau pe litoral, aveţi şanse mari să vă bucuraţi de Perseide şi de Superlună. Iar la mare, Observatorul astronomic din Constanța vă aşteaptă până sâmbătă dimineaţă cu un spaţiu special amenajat pentru acest eveniment stelar.