Summitul NATO de la București. Președintele Klaus Iohannis cere mai multe trupe ale Alianței pe teritoriul României
"Cum securitatea în regiunea Mării Negre este îngrijorătoare, am pledat pentru o creștere a prezenței militare NATO în România și în sudul flancului estic al Alianței".
Este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis la finalul summitului NATO organizat virtual, în formulă restrânsă, la București.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
La reuniunea găzduită de președintele României și de cel al Poloniei au participat șefii statelor membre din Europa Centrală și de Est, dar și liderul american Joe Biden.
Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a avut o intervenție de o jumătate de oră în cadrul discuțiilor purtate la distanță.
Reuniunea virtuală organizată la București este un preambul la summitul NATO de luna viitoare, care se va desfășura la Bruxelles. Statele din fostul bloc comunist, acum membre NATO, încearcă astfel să atragă atenția aliaților asupra amenințărilor care persistă în această parte a lumii.
Klaus Iohannis: "NATO trebuie să continue să-și întărească postura de descurajare și apărare în special pe flancul estic, în mod unitar și coerent de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea am pledat inclusiv în discuțiile cu președintele Biden pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a Statelor Unite ale Americii, în România și pe flancul estic".
Președinții României și Poloniei, la aplicațiile militare din Galați
Videoconferința a fost precedată de o întâlnire tete-a-tete între președintele României și a doua gazdă a summitului - președintele Poloniei, aflat în vizită oficială la București.
Andrzej Duda, președintele Poloniei: "Formatul B9 este un forum important în cadrul alianței, la care se discută chestiuni legate de securitate, iar faptul că participă cei doi (n.r. - Biden și Stoltenberg) subliniază că situația din această parte a Europei este o situație care merită să fie privită cu atenție deosebită".
Summitul de la București a avut loc în timp ce în țara noastră se desfășoară un amplu exercițiu NATO, la care participă 15.000 de militari din 17 țări membre sau partenere ale Alianței.
Președintele României și cel al Poloniei participă marți la aplicații militare desfășurate într-un poligon din județul Galați.
Formatul Bucureşti - B9 - este o iniţiativă lansată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.
Prima reuniune de acest fel a fost organizată la Bucureşti, în noiembrie 2015. Ulterior, asemenea întâlniri la nivel înalt au mai avut loc la Varşovia în 2018 şi Košice în 2019.