Studiu: Peste jumătate din populația de balene orca va dispărea în următoarele decenii
Mai mult de jumătate din populaţia de balene orca din mai multe zone ale planetei ar putea dispărea în următoarele decenii, este una dintre concluziile unui studiu publicat vineri în revista Science.
Printre zonele care ar putea fi afectate se numără Brazilia, Japonia, Strâmtoarea Gibraltar, coasta Californiei sau Marea Britanie. De altfel, în cazul celei din urmă, situația este printre cele mai grave, balenele care trăiesc în apropierea coastei de vest a Scoţiei urmând a dispărea în totalitate, în doar câțiva ani.
Balenele orca (cunoscute şi sub numele de balene ucigaşe) din această zonă nu au mai avut un pui de peste 20 de ani, iar populaţia a fost redusă la doar opt exemplare.
Însă potrivit modelelor cercetătorilor, peste 50% din întreaga populaţie de balene orca va dispărea în următorii 30-50 de ani. Excepții de la această regulă sunt populațiile care trăiesc în regiunile cu apă curată, precum zonele polare. Aceste populații chiar ar urma să crească.
Situaţia s-ar datora poluării chimice a mediului, unul dintre principalii vinovaţi fiind substanţele din grupul bifenil policlorinat (PCB), ce are tendința de acumulare și al cărui efect este amplificat odată ce intră în hrană. Acesta rămâne în mediu pentru perioade intelungate şi odată ajuns în sistemul balenelor, duce la reducerea imunităţii şi a capacităţii de reproducere.
Și potrivit cercetătorilor, balenele orca sunt foarte expuse înghiţirii acestui gen de substanţe datorită faptului că sunt prădători de top - vânând peşti, foci sau chiar rechini.
"PBC-urile sunt substanţe chimice foarte toxice, şi rezistă în mediu. Şi balenele orca sunt cele care, de departe, au avut cea mai mare expunere dintre toate speciile de pe Pământ, cu siguranţă dintre speciile de mamifere", a precizat pentru BBC, Paul Jepson, membru al Societății Zoologice din Londra.
Grupul de substanţe bifenil policlorinat (PCB) a fost interzis de câteva decenii, însă până la data interzicerii ei, a fost utilizat intens în procesul de producţie al plasticului, vopselurilor sau al echipamentelor electronice, printre altele. În tot acest timp, substanţele chimice au ajuns şi în mediu pentru că, ulterior, să fie înghiţite de balenele orca.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Science
Etichete: studiu, poluare, disparitie, extinctie, decenii,
Dată publicare:
28-09-2018 13:11