Studiu: Majoritatea românilor se tem că vor rămâne fără locuri de muncă din cauza crizei Covid-19
Peste jumătate dintre români (54%) susţin că situaţia lor financiară curentă este destul de precară, iar aproximativ 60% se tem că vor rămâne fără loc loc de muncă pe fondul actualei crize COVID-19.
Pe de altă parte, 6 din 10 români afirmă că au economii suficiente pentru cel mult patru luni, la care pot apela în eventualitatea pierderii locului de muncă sau a scăderii veniturilor, reiese din cercetarea "Financial Pulse Survey", realizată de biroul local McKinsey & Company.
Acelaşi sondaj relevă faptul că 43% dintre consumatori consideră economia locală drept slabă şi se aşteaptă ca starea acesteia să se înrăutăţească în următoarele trei luni.
Mai mult, românii sunt pesimişti şi în ceea ce priveşte durata crizei economice: cea mai semnificativă parte (30%) a acestora estimează o perioadă de 1-2 ani, pe când 19% se aşteaptă la o durată de până la 3 ani.
"De la debutul pandemiei, aproape jumătate dintre consumatori declară că au experimentat scăderi ale veniturilor şi economiilor la nivel de gospodărie, dar mai puţin de o treime dintre aceştia au reuşit să reducă şi cheltuielile din gospodărie. În plus, aproximativ 60% dintre consumatori au devenit preocupaţi, cel puţin într-o oarecare măsură, de siguranţa locului de muncă", se menţionează în concluziile studiului.
Pentru 61% dintre români economiile le pot ajunge pentru cel mult 4 luni
Potrivit sursei citate, în situaţii de urgenţă, precum cele specifice acestei perioade, pentru 61% dintre respondenţi economiile le pot ajunge cel mult patru luni dacă îşi menţin nivelul actual al cheltuielilor, iar 71% dintre români declară că se pot baza pe economii mai mici de 25.000 lei la nivel de gospodărie.
În plus, pe termen lung, peste 70% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi în ceea ce priveşte un nivel adecvat de venituri după ce vor ieşi la pensie.
Sondajul "Financial Pulse Survey" a fost realizat în România în iunie 2020 şi a cuprins peste 500 de respondenţi. Rezultatele au fost ajustate, astfel încât cifrele să reflecte populaţia din România cuprinsă între 18 şi 80 de ani.