Studiu al Institutului Reuters: ProTV si www.stirileprotv.ro, lideri in Romania la capitolul incredere in presa
La nivel global, oamenii incep sa caute mai mult informatii de calitate, verificate de jurnalisti cu experienta si chiar sunt dispusi sa plateasca pentru asta.
Concluzia apare intr-un studiu international facut de ''Institutul Reuters'' de la Universitatea Oxford in care a fost inclusa pentru prima data si Romania. In Romania, pe primul loc la capitolul incredere este PRO TV, iar in online site-ul www.stirileprotv.ro. Pentru increderea dumneavoastra, va multumim!
Intrebati in ce institutie media de la noi din tara, au incredere peste 60% dintre romani au ales PRO TV. In mediul online, raspunsul a fost acelasi: site-ul www.stirileprotv.ro este tot pe primul loc, intr-un studiu facut de Institutul de Jurnalism Reuters, de la Universitatea Oxford.
Institutul de Jurnalism Reuters a verificat si calitatea stirilor de la noi din tara.
Raluca Radu, Coordonator al Observatorului European de Jurnalism: “Stam mai bine decat ceilalti, daca ne comparam cu vecinii nostri, pentru ca media in continuare e formata de redactii cu jurnalisti buni, care merg pe subiecte de interes public major, nu evita sa le promoveze, indiferent cine sta, ce putere are cel care sta in spatele unui asemenea subiect de interes major.”
Internetul si televizorul sunt principalele surse de informare la noi in tara. Totodata, mai bine de jumatate dintre romani obisnuiesc sa citeasca stirile distribuite de prietenii lor pe retelele de socializare. La nivel global, insa, Facebook si Twitter pierd teren. Au aratat asta in mod special momentele importante din ultimul an, precum alegerile din Statele Unite ale Americii, Brexitul si atacurile teroriste.
Trei sferturi dintre respondenti au spus ca retelele de socializare nu disting de multe ori intre adevar si fictiune. Asa ca oamenii incep sa caute din nou informatiile verificate de redactiile de stiri cu notorietate si mai putin retelele de socializare. Ba chiar sunt tot mai multi cei dispusi sa plateasca abonamente pentru site-urile specializate de stiri sau sustin diverse proiecte jurnalistice.
Raluca Radu, Coordonator al Observatorului European de Jurnalism: ''In urma conflictului deschis intre Trump si mass media, din ce in ce mai multi oameni au hotarat ca trebuie sustinut financiar jurnalismul de calitate de este o crestere de 7 procente."
70.000 de oameni din 36 de tari au participat la acest studiu, care a fost realizat online. Marja de eroare este de plus minus 2,18%.