Studenţii străini care preferă să rămână în România. "Parisul e prea aglomerat"
În timp ce tinerii absolvenți de medicină din România abia așteaptă să lucreze în spitalele din Occident, mulți dintre străinii care fac facultatea aici, preferă să rămână la noi.
I-au convins viața ceva mai ieftină, condițiile de trai, dar și relația strânsă, pe care și-au făcut-o cu pacienții în anii de practică. Nu în ultimul rând, contează și salariile, care au crescut simțitor, în acest domeniu.
Pierre are 29 de ani și este medic rezident urolog la Spitalul Municipal din Cluj, după ce a făcut Medicina aici. Caută să aibă cheltuieli mici și acces la educație de calitate. Spune că le-a găsit în vechiul oraș din Transilvania.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Dacă în Franța, pentru o chirie ar fi plătit 700 de euro, aici dă 300. În țara natală, salariul de bază pentru un medic rezident este de aproximativ 1.500 de euro, iar în România poate ajunge la 1.200 de euro.
Pierre Kadula, medic rezident din Franța: „Am făcut tot ce am putut să prind un post de rezident aici la Spitalul Clujean pe urologie. În afară de studii, Clujul e un oraș minunat și, evident, mai ieftin decât Franța."
Pierre mai are doi ani și termină rezidențiatul, însă încă de pe acum își vede un viitor aici.
Pierre Kadula, medic rezident din Franța: „Calitatea vieții aici e mult mai bună în România pentru mine, decât în Franța. Este un oraș mai mic, mai tânăr, blocuri noi, studenți și se pot face multe activități. În Franța numai în Paris aș fi găsit să studiez urologia, că acolo se face cel mai bine, dar e un oraș mult prea mare și aglomerat."
Christophe este tot din Franța și a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Acum lucrează ca rezident, în anul 3, la Spitalul de Neurochirurgie. Salariul pe care îl primește, de aproximativ 1000 de euro, îi asigură o viață decentă, spune el.
Christophe Santini, medic rezident neurochirurgie Spitalul de Neurochirurgie Iași: „Mi-a plăcut România, pentru că se dezvoltă foarte repede. Eu am venit aici în 2010. Acum nu o mai recunosc. De anul trecut, de când a crescut, am un salariu bun pentru a începe o carieră în România. Îmi place aici pentru că aveți un stil de viață prietenos și primitor."
În spitalele din Iași lucrează 30 de rezidenți străini.
Luminița Iancu, prorector UMF Iași: „Fiind foștii noștri studenți, s-au legat și sufletește de Iași și de universitate, cu atât mai mult cu cât în străinătate medicii rezidenți nu au posibilitatea să colaboreze cu pacienții atât de strâns. Aici, libertatea medicului rezident și inclusiv participarea medicului rezident la operații, este mult mai ofertantă decât în străinătate."
Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Dr. C. I. Parhon Iași: „Colegii străini au o ambiție mare de a reuși și din punctul ăsta de vedere, vedem că sunt mai competitivi, inclusiv pe lucruri de performanță profesională."
Pentru a intra în examenul de rezidențiat, mediciniștii străini pot să concureze cu colegii lor români. Cei din afara spațiului UE trebuie să obțină însă și cetățenie română. Se pot înscrie și pentru locuri la taxă, dar atunci plătesc câteva mii de euro, care diferă în funcție de universitate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!