Studenţii străini care preferă să rămână în România. "Parisul e prea aglomerat"


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2019 20:21
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2019 20:21
Categorie: Stiri actuale

În timp ce tinerii absolvenți de medicină din România abia așteaptă să lucreze în spitalele din Occident, mulți dintre străinii care fac facultatea aici, preferă să rămână la noi.

I-au convins viața ceva mai ieftină, condițiile de trai, dar și relația strânsă, pe care și-au făcut-o cu pacienții în anii de practică. Nu în ultimul rând, contează și salariile, care au crescut simțitor, în acest domeniu.

Pierre are 29 de ani și este medic rezident urolog la Spitalul Municipal din Cluj, după ce a făcut Medicina aici. Caută să aibă cheltuieli mici și acces la educație de calitate. Spune că le-a găsit în vechiul oraș din Transilvania.

Dacă în Franța, pentru o chirie ar fi plătit 700 de euro, aici dă 300. În țara natală, salariul de bază pentru un medic rezident este de aproximativ 1.500 de euro, iar în România poate ajunge la 1.200 de euro.

Pierre Kadula, medic rezident din Franța: „Am făcut tot ce am putut să prind un post de rezident aici la Spitalul Clujean pe urologie. În afară de studii, Clujul e un oraș minunat și, evident, mai ieftin decât Franța."

Pierre mai are doi ani și termină rezidențiatul, însă încă de pe acum își vede un viitor aici.

Pierre Kadula, medic rezident din Franța: „Calitatea vieții aici e mult mai bună în România pentru mine, decât în Franța. Este un oraș mai mic, mai tânăr, blocuri noi, studenți și se pot face multe activități. În Franța numai în Paris aș fi găsit să studiez urologia, că acolo se face cel mai bine, dar e un oraș mult prea mare și aglomerat."

Christophe este tot din Franța și a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Acum lucrează ca rezident, în anul 3, la Spitalul de Neurochirurgie. Salariul pe care îl primește, de aproximativ 1000 de euro, îi asigură o viață decentă, spune el.

Christophe Santini, medic rezident neurochirurgie Spitalul de Neurochirurgie Iași: „Mi-a plăcut România, pentru că se dezvoltă foarte repede. Eu am venit aici în 2010. Acum nu o mai recunosc. De anul trecut, de când a crescut, am un salariu bun pentru a începe o carieră în România. Îmi place aici pentru că aveți un stil de viață prietenos și primitor."

În spitalele din Iași lucrează 30 de rezidenți străini.

Luminița Iancu, prorector UMF Iași: „Fiind foștii noștri studenți, s-au legat și sufletește de Iași și de universitate, cu atât mai mult cu cât în străinătate medicii rezidenți nu au posibilitatea să colaboreze cu pacienții atât de strâns. Aici, libertatea medicului rezident și inclusiv participarea medicului rezident la operații, este mult mai ofertantă decât în străinătate."

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Dr. C. I. Parhon Iași: „Colegii străini au o ambiție mare de a reuși și din punctul ăsta de vedere, vedem că sunt mai competitivi, inclusiv pe lucruri de performanță profesională."

Pentru a intra în examenul de rezidențiat, mediciniștii străini pot să concureze cu colegii lor români. Cei din afara spațiului UE trebuie să obțină însă și cetățenie română. Se pot înscrie și pentru locuri la taxă, dar atunci plătesc câteva mii de euro, care diferă în funcție de universitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Consiliul Investitorilor Straini organizeaza cursuri gartuite pentru tinerii medici din Romania si studentii la Medicina
Consiliul Investitorilor Straini organizeaza cursuri gartuite pentru tinerii medici din Romania si studentii la Medicina
Ghidul New York Times pentru medicii straini care vor sa lucreze in SUA. Piedicile pentru un roman
Ghidul New York Times pentru medicii straini care vor sa lucreze in SUA. Piedicile pentru un roman
Medici straini in spitalele din Romania. Vin din Moldova, Liban, India
Medici straini in spitalele din Romania. Vin din Moldova, Liban, India
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Preda, Clanul Sportivilor
Război între interlopii din clanul Sportivilor şi Corduneni. Ce a declanşat conflictul
Alertă cu bombă pe Calea Victoriei, la o bancă. Poliţia a izolat zona
Șantaje și extorcări în Timișoara. DIICOT a aflat cum fac interlopii trafic de cocaină în oraș
Adolescentă de 17 ani din Prahova, dispărută în timp ce se întorcea de la școală
Dacian Cioloș le cere liberalilor să-și ia un ”angajament scris” pentru un pachet de 4 legi
Un TIR a luat foc după ce a lovit capul unui pod peste Olt. Pasagerul, dispărut în râu
Klaus Iohannis Japonia
Klaus și Carmen Iohannis, la banchetul imperial din Japonia. Ținutele purtate de cei doi
Juristul care a înjunghiat un actor în cinema, la Timișoara, a fost arestat preventiv
Dezastrul provocat de o șoferiță de 20 de ani în Dâmbovița. Cinci oameni au fost răniți
O casă și barul de lângă, distruse de un incendiu în Dâmbovița. De la ce a pornit focul
Blocuri ANL transformate ilegal în hoteluri de către chiriaşi. Cât pot câştiga lunar
Care va fi salariul minim în 2020. Anunţul oficial al Guvernului