Studenţi la Drept ies miercuri la proteste faţă de modificarea legilor justiţiei: ”Nedreptatea se va legaliza”

proteste USR în Parlament
Pro TV

Asociaţia Studenţilor în Drept îi cheamă pe studenţii Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti miercuri, la ora 13:00, în faţa facultăţii, la o "manifestare mută", de condamnare a iniţiativelor de modificare a legislaţiei penale.

Potrivit asociației, acestea aduc atingere statului de drept și supremaţiei Constituţiei României, relatează news.ro.

"Cu toţii cunoaştem iniţiativele aflate în Parlament pentru modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor Penale. De altfel, credem că efectele negative irecuperabile pe care mare parte din aceste schimbări le-ar produce sunt de netăgăduit. Diferite voci din spaţiul public aşteaptă reacţia studenţilor de la Drept, care ar fi loviţi în mod direct de aceste măsuri mai mult decât alte categorii sociale", spun reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor în Drept.

Astfel, după modelul şi în susţinerea acţiunilor judecătorilor, procurorilor şi ale auditorilor de justiţie, studenţii de la Drept sunt chemaţi miercuri de la ora 13:00 în faţa facultăţii, la un "manifest mut", pentru a demontra că nu sunt ignoranţi la schimbările propuse şi nu le susţin. ‍‍‍‍‍‍

"Colegi, vă propunem să aduceţi cu voi copii ale Constituţiei României. Ne vedem pe treptele facultăţii, în faţa lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon şi Licurg pentru că ştim de peste 2000 de ani că dreptul nu se construieşte arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale "cetăţii".‍‍‍‍‍‍ ‍‍Într-un asemenea moment critic credem că trebuie să arătăm că studenţii, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea măsuri, sunt în continuare o voce relevantă în societate", spun studenţii la Drept.

Citește și
politia
Poliţiştii au găsit un imobil în Eforie Nord în care cel mai probabil funcţiona ilegal un cămin de bătrâni

Ei afirmă că propunerile de modificare a legilor justiţiei aduc atingere statului de drept si supremaţiei Constituţiei României.

"Suntem cu toţii vulnerabili în faţa nedreptăţii ce se va instaura şi legaliza în societatea românească. Credem că asociaţia noastră studenţească, prin misiunea ei de educare si cultivare a spiritului civic şi juridic, trebuie să tragă un semnal de alarmă şi să sancţioneze astfel de acte antisociale, injuste şi supuse arbitrariului", adaugă Asociaţia Studenţilor în Drept. ‍‍

Luni, magistraţii de la mai multe instanţe din ţară şi din Capitală au protestat faţa de modificarea legilor Justiţiei şi faţă de preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală.

Marţi, magistraţii de la mai multe instanţe au anunţat că vor protesta zilnic faţă de modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor penale, printre acesştia numărându-se cei de la Judecătoriile Sibiu, Deva sau Râmnicu Vâlcea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că magistraţii pot protesta ca cetăţeni, dar din punct de vedere al funcţiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia, precizând că va exprima un punct de vedere mai clar după ce se va documenta.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că magistraţii îşi doresc un dialog cu cei care vor să modifice legile după care funcţionează sistemul judicar şi că magistraţii care au luat poziţie faţă de modificările care ar urma să fie făcute în Parlament la aceste legi ”au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie”.

Tot marţi, Alianţa Naţională a Asociaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat că se alătură protestelor în stradă, afirmând că modificările impuse în Parlament la Legile justiţiei, precum şi cele preconizate în cazul Codului Penal, respectiv Codului de procedură penală, sunt fără precedent şi "strigătoare la cer". Studenţii spun că vor ieşi să protesteze în stradă inclusiv în această seară.

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Proteste în toată ţara. La Cluj au ieşit mai mulţi oameni în stradă decât în Capitală
Proteste în toată ţara. La Cluj au ieşit mai mulţi oameni în stradă decât în Capitală

Împinşi de aceleaşi nemulţumiri, oamenii au ieşit cu miile în stradă şi în alte oraşe din ţară. Chiar dacă a nins şi a fost frig, românii au vrut să arate încă o dată că nu sunt de acord cu modificarea legilor justiţiei.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.