Strategii turistice de pandemie. Cum poți călători în Grecia, Spania, Malta ori Maldive

Dată publicare: 24-04-2021 20:04
Dată actualizare: 24-04-2021 20:12


Cu industria turismului pusă la pământ de pandemie, ţările lumii caută soluţii ca să-i facă pe oameni să călătorească din nou cât mai repede şi în condiţii de siguranţă.

 

Iar în acest context epidemiologic complicat certificatul de vaccinare pare să fie biletul sigur de liberă trecere dintr-o ţară în alta. Autorităţile din destinaţiile preferate de noi au pus deja la cale strategii de redeschidere a frontierelor, în ideea că vor atrage cât mai mulţi vizitatori.

În încercarea de a reînvia sectorul turistic, Malta va oferi până la 200 de euro fiecărui turist care va sta cel puţin trei zile pe insulă. Cele mai multe dintre restricţii vor fi ridicate până la 1 iunie, iar oferta este valabilă pentru cei care îşi rezervă cazare direct la hoteluri. Malta avea 2,7 milioane de turişti în 2019, însă industria a suferit o cădere de 80% în 2020 în condiţiile în care turismul contribuie la economie în proporţie de 27%.

Grecia, pe de altă parte, nu trebuie să-i plătească pe români, ci trebuie doar să-i primească, iar asta se va întâmpla în curând.

Spiros Levidiotis, corespondent Antenna TV Grecia: „Pe 14 mai, Grecia îşi va deschide graniţele pentru turiştii din România şi din toată Uniunea Europeană, sub lozinca "Tot ce vrei este Grecia". Pentru a intra în ţară fără carantină, veţi avea nevoie de un certificat care să arate vaccinarea completă sau un test PCR negativ, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. Pentru o vacanţă în siguranţă, Grecia a început un program intensiv de vaccinare a tuturor locuitorilor de pe insulele din Marea Egee."

Și vecinii bulgari au anunţat deja că se bazează pe vizitatorii români.

Tsvetana Balabanova, corespondent BTV Bulgaria: „După ce românii şi-au anulat în număr mare rezervările de Paşte pe care le făcuseră în Bulgaria şi după strigătul disperat al celor din turism faţă de lipsa deciziilor, autorităţile au hotărât ca de la 1 mai, pentru a intra în Bulgaria, va fi nevoie de unul din următoarele trei documente: un certificat de vaccinare, un test PCR negativ sau un document care să arate că aţi trecut prin boală în ultimele 6 luni înainte de intrarea în ţară."

La rândul ei, Turcia a accelerat procesul de vaccinare a celor care lucrează în domeniul ospitalităţii şi le va da vizitatorilor posibilitatea să se testeze înainte de întoarcerea acasă, pentru a evita carantina.

Spania, o altă destinaţie iubită de români, este deschisă pentru cei care vin din Uniunea Europeană, dar solicită un test PCR negativ la intrare şi completarea unui formular de localizare. Regatul se numără printre statele care susţin puternic introducerea certificatului de vaccinare pentru a putea deschide coridoare verzi pentru turiştii imunizaţi.

La fel şi Italia, care este sub o presiune uriaşă de a-şi salva turismul care are o pondere de 13% în economie. Astfel că ministrul italian de resort este hotărât să introducă un certificat de vaccinare încă de la jumătatea lunii mai.


În Maldive, turiștii sunt vaccinați gratuit


Maldive plusează şi îşi vaccinează oaspeţii.

Dr. Abdulla Mausoum, ministrul turismului din Maldive: „Este în principal un gest de apreciere, iar dacă va fi să fie vreun cost, acesta va fi unul minim."

În timp ce ţările lumii se întrec în tot felul de strategii pentru a nu rata startul, acum la repornirea turismului, România străluceşte prin absenţă. Responsabilii noştri din turism nu au un plan clar nici măcar pentru înlesnirea vacanțelor românilor la ei în ţară, darămite să se mai gândească să mai atragă şi străini.


VIDEO PROTVPLUS.RO