Stela Popescu, înmormântată cu onoruri militare. Mesajul emoționant al lui Alexandru Arșinel

26-11-2017 09:38


"Să facem ce ne-a îndemnat o viață întreagă, să zâmbim. Și să începem de acum" - sunt cuvintele pe care le-a rostit în ziua despărțirii de Stela Popescu prietenul și partenerul ei de scenă, Alexandru Arșinel.

În aplauze și flori, așa s-a sfârșit drumul pentru cea care s-a născut să fie o stea. ”Rămas bun, Stela”, au șoptit printre lacrimi mii de oameni care au ținut să-i fie alături în ultima ei călătorie.

După zeci de piese răsplătite cu aplauze, Stela Popescu a plecat de "acasă", de la Teatrul de Revista ”Constantin Tănase”. Ea a fost înmormântată alături de soțul ei, Puiu Maximilian, la cimitirul din Cernica. S-a întâmplat chiar în ziua în care artista ar fi trebuit să își sărbătorească numele, de Sfântul Stelian.

Vasile Muraru
, actor: "S-a stins și în același timp s-a ridicat o stea, o stea care a luminat cât a fost pe pământ, a radiat numai dragoste de oameni, voie bună și respecte pentru meseria asta pe care a făcut-o până în ultima clipă cu o dăruire exemplară."

Prietenii și colegii de scenă și-au găsit cu greu cuvintele și au încercat, de dragul Stelei, să fie mai puternici.

"Sa facem ce ne-a îndemnat o viață întreagă, să zâmbim. Și să începem de acum. Că destul am plâns zilele astea", a spus Alexandru Arșinel.

Despărțirea a fost dureroasă și pentru primul soț al Stelei Popescu, actorul și regizorul Dan Puican.

Dan Puican, fostul soț al Stelei Popescu: "Iubirea tinereții mele, ea nu va pleca niciodată din sufletul meu. Sunt foarte trist, pentru că ieri trebuia să vină la noi, să luăm prânzul și vorbise cu soția mea să îi pregătească prânzul, pește și pastramă și un pahar de vin roșu, așa cum îi plăcea. Dar Stela nu a venit."

Stela Popescu a lăsat o carieră remarcabilă. Cea care s-a născut să fie o stea, așa cum spuneau apropiații, și-a început drumul într-o familie de învățători din Basarabia. Stela a venit în România împreună cu mama care, așa cum mărturisea actrița într-un interviu, era "obsedată de educația ei". Nu e de mirare că mai târziu Stela avea să vorbească răspicat despre starea educației din România. Se întâmplă într-un episod din serialul Las Fierbinti.

In 1956, Stela Popescu intră la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. În 1958 debuta în cinematografie cu "Alo, ați greșit numărul". Actrița și-a pus tot farmecul și într-una dintre cele mai savuroase comedii românești - "Nea Marin miliardar".

A urmat, apoi, poate cel mai longeviv cuplu umoristic de la noi: Stela și Arșinel.

La începutul lunii decembrie, Stela Popescu și Alexandru Arșinel ar fi trebuit să apară împreună într-un spectacol peste hotare, dar viața marii actrițe s-a sfârșit fulgerător.

DESFĂȘURAREA EVENIMETELOR

UPDATE 14:00 Actriţa Stela Popescu a fost înmormântată cu onoruri militare, duminică, la Cimitirul Cernica. Sute de oameni au participat la ceremonia funerară şi şi-au luat rămas bun de la actriţă.

Slujba de înmormântare a avut loc la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Mănăstirii Cernica. Actriţa a fost înmormântată lângă soţul ei, Puiu Maximilian.

Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" a onorat-o pe actriţă cu salve de artilerie.

Stela, plecarea ta reprezintă o mare pierdere, un gol pe care mult timp de acum încolo nu ştiu cum îl vom mai umple. Mă simt singur pe scenă fără tine, draga mea. După patru decenii în care am împărţit bucurii şi lacrimi de fericire, dar mai ales aplauze din partea publicului, care nu te va uita niciodată. Ai fost, eşti şi vei rămâne steaua noastră, steaua teatrului românesc de revistă. Începând de astăzi o nouă stea va străluci pe cer în constelaţia marilor valori care nu mai sunt alături de noi. Drum bun, Stela, către stele!”, a spus Alexandru Arşinel, la finalul slujbei de înmormântare.

 

Între alte personalităţi care au fost prezente la ceremonia funerară s-au numărat Aurelian Temişan, Vasile Muraru, precum şi primul soţ al artistei, actorul şi regizorul Dan Puican, dar şi fostul fotbalist Rică Răducanu.

UPDATE 12:00 Stela Popescu este înmormântată în Cimitirul de la Cernica, unde se odihneşte şi soţul ei, Puiu Maximilian. Sute de oameni au vrut să îi fie alături pe ultimul drum. "Nu ne vom despărţi niciodată" a spus cu sufletul îndurerat Alexandru Arsinel, partenerul de scenă al Stelei Popescu. Alături de el au fost Florin Zamfirescu, Corina Chiriac şi alţi mari actori care au iubit-o. Când a început slujba de înmormântare, curtea Mănăstirii Cernica a fost neîncăpătoare pentru mulţimea venită să-i aducă actriţei un ultim omagiu.

 

stela popescu

UPDATE 11:00 Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu a fost dus la Cernica în aplauzele oamenilor.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu va fi dus, duminică, la ora 10:00, de la Teatrul „Constantin Tănase” şi va fi depus, la ora 11, în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Mănăstirii Cernica, urmând ca la ora 12.00 să aibă loc înmormântarea, potrivit Patriarhiei Române.

Sute de persoane i-au adus un ultim omagiu sâmbătă, regretatei actrițe, la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". Cei care au dorit să își ia rămas bun de la Stela Popescu au umplut foaierul teatrului cu buchete de flori și zeci de coroane și au aprins candele.

Oamenii care au venit cu flori la Teatrul de Revista vorbesc despre veselia și optimismul Stelei Popescu. Pe unii i-a încurajat și i-a ajutat să meargă mai departe, în momente grele din viața lor.

“Spunea că viață e frumoasă, că trebuie trăită, indiferent de ce întâlnești în viață trebuie să mergi înainte. Acum doi ani, eu am pierdut și un fiu și cuvintele ei, mai ales cele din ultima vreme, m-au încurajat să merg mai departe”, a spus o apropiată a actriței

Ion Dichiseanu, actor: “Ea va rămâne, nu multă vreme, foarte multă vreme, în amintirea oamenilor. A fost un om deosebit. O actriță unică.”

Marian Râlea, actor: “A fost o cascadă de bucurie și de voie bună. Am rămas mai orfani, pe zi ce trece e tot mai greu.”

Felicia Filip, soprană: “Ea este Stela noastră și va fi steaua din ceruri care va lumina cel mai puternic. Dumnezeu să o odihnească în lumină!”

VIDEO PROTVPLUS.RO