Protest cu 20.000 de oameni în București față de legile justiției. Manifestații în toate orașele mari din țară

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 26 Noiembrie 2017 07:25
Categorie: Actualitate

Mii de persoane au protestat duminică în București. Manifestaţii au loc și în zeci de oraşe.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:


UPDATE 22:15 Protestul din Capitală s-a încheiat.

UPDATE 22:05 Manifestanţii din Bucureşti au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”.

Protestatarii au mai scandat şi ”Demisia”.

La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte.

În zonă, pe lângă numeroşi jandarmi sunt masaţi şi luptători Brigării Speciale de Intervenţie, aşa-numiţii ”mascaţi”. De altfel, aceştia au fost prezenţi şi în Piaţa Victoriei, încă de la începul protestului.

Duminică seară, Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an.

UPDATE 22:00 La această oră, în fața Parlamentului, mai sunt doar puțin peste 100 de persoane. Protestul se va încheia în scurt timp.

UPDATE 21:50 Peste 5.000 de oameni au protestat și la Sibiu, scrie turnulsfatului.ro.

UPDATE 21:40 La Cluj au ieșit în stradă aproximativ 5.000 de oameni, conform stiridecluj.ro

Și la Timișoara au ieșit câteva sute de oameni în stradă.

UPDATE 21:20 Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, dar coloana se întinde încă pe Bulevardul Unirii. Oamenii strigă ”Hoţii” și ”Demisia”.

UPDATE 21:05 La 101 de ani, filozoful Mihai Şora a ieșit în stradă, la Alba Iulia. Detalii AICI

UPDATE 21:00 Tudor Chirilă a ieșit și el la protest. Detalii AICI

UPDATE 20:45 La protest participă și Dacian Cioloș. Fostul premier anunțase de sâmbătă seară că va ieși și el în stradă. 

UPDATE 20:30 Cei peste 15.000 de oameni care manifestează în Bucureşti au ajuns la Piaţa Universităţii, iar acum se îndreaptă spre Piaţa Unirii. Coloana se întinde de la Piaţa Romană până dincolo de Piaţa Universităţii. Traficul rutier este blocat în centrul Capitalei.

Nu se circulă nici pe Bulevardul Lascăr Catargiu, nici pe Magheru şi nici pe Nicolae Bălcescu. Oamenii se îndreaptă spre Parlament, cu opriri în faţa Ministerului Justiţiei şi Curţii Constituţionale.

Pe Bulevardul Magheru, oamenii au scandat ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, ”Hoţii”, ”Demisia”. La Universitate s-au oprit pentru scurt timp.

UPDATE 20:00 Mii de oameni sunt în marş pe Bulevardul Magheru din Capitală şi scandează ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Jandarmii au retras cavaleria.

Circulaţia rutieră este complet blocată pe Bulevardul Magheru, unde sunt în marş peste 15.000 de oameni.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenit foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă. Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti merg în faţa coloanei de manifestanţi.

Traficul rutier este oprit pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

UPDATE 19:30 Numărul protestatarilor din PIața Victoriei s-a mărit considerabil. Aproape 10.000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului și au plecat în marș spre Parlament.

UPDATE 19:06 La Braşov, aproximativ o mie de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având pancarte pe care scrie ”Hoţii” şi ”Demisia”. Oamenii au anunţat deja că vor porni în mmarş către Piaţa Sfatului.

Manifestaţii au loc şi în alte oraşe din ţară, oamenii continuând să se strângă.

UPDATE 19:05 Câteva sute de persoane s-au strâns şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în zona denumită ”La Clopot”. Oamenii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisia Guvernului.

Aproximativ 150 de persoane protestează şi în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, manifestanţii scandând "Hoţii", "DNA să vina să vă ia", "PSD, ciuma roşie" sau "Aţi reuşit şi ne-aţi unit".

Manifestanţii fluieră în vuvuzele şi flutură steaguri tricolor şi ale Uniunii Europene. Totodata, ei au adus pancarte şi bannere pe care scrie "Toţi pentru justitie", "Luptăm, justitia apăram", "Susţinem DNA" sau "Pe noi ne manipuleaza conştiinţa".

Aproximativ 200 de persoane protestează şi în Constanţa împotriva modificărilor la legile justiţiei, oamenii scandând lozinci împotriva PSDi şi a liderului social-democrat, Liviu Dragnea.

Oamenii s-au strâns începând cu ora 18.00 pe platoul din faţa Prefecturii, locul tradiţional de întâlnire al protestatarilor. Ei au pancarte pe care scrie "PSD egal mafia", "Strada este comisia specială", "Dragnea , demisia", "Tara Constanţa contrează. Ţară n-am votat hoţia. Voi nu sunteţi România."

Oamenii scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”ALDE şi PSD aceeaşi mizerie”, ”Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta”, ”Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit”, ”Demisia, PSD, ciuma roşie”.

Deocamdată protestatarii nu au stabilit dacă vor pleca în marş pe străzile din municipiu. Numărul protestarilor este în creştere, alţi oameni alaturându-se celor prezenţi în faţa Prefecturii.

UPDATE 19:02 În municipiul Sibiu aproximativ patru sute de persoane s-au strâns în faţa Magazinului Dumbrava, în apropierea zonei centrale. Protestatarii au afişe cu mesaje îndreptate împotriva Guvernului şi cer demisia Executivului, a lui Liviu Dragnea, dar şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

La ora 18.30, manifestanţii au pornit într-un marş pe mai multe artere ale oraşului, pe un traseul de circa cinci kilometri, urmând a reveni în locul de plecare.

Mai multe echipaje de Poliţie şi jandarmi însoţesc coloana de manifestanţi, Poliţia Rutieră anunţând că traficul va fi blocat pe câte o bandă a sensului de mers.

Marşul de protest va afecta circulatia auto pe traseul Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii - Mihai Viteazul - Rahovei şi retur.

”Recomandăm conducatorilor auto să circule cu prudenta si viteza redusă”, a transmis Poliţia Rutieră din Sibiu.

 

ORA 19:00  Aproape 6.000 de manifestanti in Piata Victoriei din Capitala. S-a inchis traficul și dinspre Ștefan cel Mare spre Bd. Mihalache. 

ORA 18:40  A fost intrerupt traficul dinspre Șoseaua Kiseleff și Bd. Aviatorilor spre Calea Victoriei. Peste 2.000 de manifestanți sunt la acest moment în fața Guvernului.

ORA 18:30  Peste 1.000 de oameni sunt în acest moment în Piața Victoriei. În rândul oamenilor din Piață au apărut discuții referitoare la desfășurarea protestului. Unii susțin pornirea în marș, în jurul orei 19:30, spre Parlament, în timp ce alții nu susțin ideea, motivând că protestul s-ar rupe astfel, potrivit hotnews.ro.

ORA 18:20 Manifestanţii aflaţi în Piaţa Victoriei scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie” şi ”Demisia”. Ei suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

La această oră, circulaţia rutieră se desfăşoară normal în Piaţa Victoriei.

Grupuri mari de oameni continuă să soseacă în piaţă. 

ORA 18:00  Câteva sute de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei. Protestele sunt programate duminică seara, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

ORA 17:30 În Piața Victoriei erau la această oră câteva zeci de persoane.

”42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa chemând românii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

”România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO”, au mai scris organizatorii protestelor pe pagina de Facebook.

Orban: Membrii şi simpatizanţii PNL se vor afla astăzi în stradă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, precizează că, astăzi, membrii şi simpatizanţii partidului se vor afla în stradă. Noi manifestaţii sunt anunţate pentru duminică seară în Bucureşti şi în zeci de oraşe.
”Am spus la căderea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL că nu vom ceda şi vom continua lupta, atât în Parlament, dar şi prin orice alte mijloace legale, pentru a scăpa România din ghearele acestei caracatiţe care încearcă să confişte statul român. Astăzi, membrii şi simpatizanţii Partidului Naţional Liberal se vor afla în stradă alături de acele grupuri active din societate care nu acceptă resemnarea. Împreună, prin vigilenţă, perseverenţă, dar mai ales unitate, vom găsi antidotul pentru a vindeca chiar şi ciuma roşie”, a scris Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.


 

Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă
Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
3 copii au rămas fără mamă, la vârste foarte fragede, iar tatăl nu a mai reușit să termine casa pe care le-o construia
"Soția mea m-a învățat să spăl, să gătesc, că să știu să mă descurc fără ea"

05:14
VISURI LA CHEIE
O casă nouă nu le poate înlocui mama pe care au pierdut-o, însă le oferă o copilărie mai ușoară
Cum arată viață lor acum, după vizita unor Visuri la cheie

16:42
LA MARUTA
Lavinia Petrea, povești de când a devenit mamă pentru a treia oară

08:50
LA MARUTA
Mihai Dedu, povestiri din copilărie

09:25
LA MARUTA
Smiley a avut parte de o surpriză inedită, bunica lui a fost alături de el la concertul din Pitești

06:53
DIVERTISMENT
Când începe Black Friday 2018: data și ora reducerilor.
Toate informațiile despre ofertele de Black Friday 2018 le găsiți pe BF.STIRILEPROTV.RO șiBF.SPORT.RO

00:58
LA MARUTA
Doamna Maria a pregătit un borș tradițional de păsat

03:54
VORBESTE LUMEA
În familia Lazariuc, frumusețea este la putere. Cum arată nepoata celebrei Anastasia Lazariuc

20:00
VORBESTE LUMEA
Marcel Pavel și soția fac echipă bună. Cum răspund cei doi zvonurilor din presă

15:46
VORBESTE LUMEA
Ce presupune meseria de vidanjor

03:08
asistente suedia
Televiziunea publică din Suedia, anchetă despre asistentele false din România
Un bărbat a fost arestat, după ce o fată a căzut de la etaj. Îi vânduse droguri
Tânăr arestat preventiv, după ce a fost oprit cu focuri de armă în trafic. A acroșat un polițist
Lucian Șova, reacție după greva de la metrou: ”Metroul nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva lideri”
Preotul care și-a ucis o vecină cu mașina, după care a fugit, a fost arestat preventiv. Reacția sa
Reacția lui Dăncilă, după ce Klaus Iohannis i-a reproșat că „se ascunde prin Arabia”
Ochi de pisica Transalpina
„Ochii de pisică” de pe Transalpina, furați în timp record: „Sunt iuți de mână”
Întrevederea dintre Theresa May și Klaus Iohannis, anulată. Motivul invocat
Delfini de pluş cu tentă sexuală, la un magazin care vinde produse confiscate de autorităţi
Pompierii se luptă de 72 de ore cu un incendiu izbucnit la un depozit, în Ploiești
Cine este bărbatul care a sunat la 112 şi a anunţat că ar fi bombe în Spitalul Judeţean din Ploiești
Atacatorul din Brăila ar putea fi anchetat pentru terorism. Anunțul DIICOT