Statul scoate la vânzare monede virtuale confiscate într-un dosar de înșelăciune. Care este procedura
Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) organizează licitaţii publice pentru vânzarea de monede virtuale, ca urmare a deciziei luate de Parchetul Judecătoriei Ploieşti.
Procedura are loc într-un dosar în cadrul căruia s-au desfăşurat cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”ANABI organizează două licitaţii publice pentru valorificarea de monede virtuale BITCOIN (BTC) şi Ethereum (ETH). Pentru a putea participa la licitaţie este necesară parcurgerea procedurii de înregistrare pe platforma de licitaţii online a ANABI, disponibilă la adresa anabi.just.ro/licitatiionline/register. Măsura de valorificare a bunurilor indisponibilizate a fost dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti într-un dosar în cadrul căruia s-au desfăşurat cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, fapte prevăzute de art. 244 alin. 1 şi alin. 2 C. pen., cu aplicarea art. 35 C. pen. (8 acte materiale). Având în vedere natura bunului mobil scos la licitaţie, la finalizarea procedurii, adjudecatarul va trebui să comunice Agenţiei, în vederea efectuării transferului, adresele publice de BTC, respectiv ETH, asociate unei platforme de tranzacţionare de monedă virtuală”, anunţă instituţia.
Ce condiții trebuie să îndeplinească platforma de tranzacționare
Platforma trebuie să aparţină unei entităţi juridice care se supune normelor legislative privind funcţionarea şi operarea de instrumente financiare ale statului unde este înregistrată ca entitate juridică.
Totodată, respectiva platformă trebuie să aibă un proces de înregistrare a utilizatorilor de tip “cunoaştere a clientelei” (KYC - know your customer) şi să respecte procedurile şi standardele interne şi internaţionale privind prevenirea şi combaterea spălării banilor.
În conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Legea nr. 318/2015, principiile după care se desfăşoară activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate sunt legalitatea, confidenţialitatea, integritatea, autonomia operaţională, celeritatea, eficienţa şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor.