Statul paralel cu logica. Barajele distrug natura României, după ce înghit milioane de euro

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Februarie 2018 15:12
Categorie: Romania, te iubesc!

România are peste 3.500 de râuri și pîraie. Această rețea este administrată de stat și ar trebui valorificată pentru obținerea de energie electrică, prin hidrocentrale mai noi sau mai vechi. 

Duminică, 25 februarie, de la ora 18:00, la PRO TV începe al 20-lea sezon al emisiunii ”România, te iubesc!”, cu un reportaj semnat de Rareș Năstase - corespondent special Știrile PRO TV - despre distrugerea Jiului pe bani mulți.

O mare parte dintre aceste râuri se află în parcuri și rezervații naturale, zone care sunt protejate de legile europene, dar pe care tot statul român le gestionează.

Astfel, în acest punct se ciocnesc două interese importante: cel energetic și cel de protejare a mediului.

Guvernanții au misiunea de a crea un echilibru în această situație, însă autoritățile demonstrează că ”dau cu stângul în dreptul”, pentru că își bat joc de ambele domenii, pe sume importante de bani.

E vorba despre Jiul tras prin țeavă, o practică tot mai des întâlnită pe apele din munții României. Fie că vorbim de micro-hidrocentrale sau de hidrocentrale de capacitate mai mare, mai toate proiectele care se fac de la Revoluție încoace presupun această tubulatură care să preia un debit mare, și care, implicit, perturbă iremediabil ecosisteme întregi. Înainte de Revoluție au fost luate în calcul doar albiile late de râu, unde se făceau baraje mari, adică obținere de curent prin căderea apei, la lacul de acumulare.

 

Azi se apelează tot mai des la debit preluat prin conducte lungi, pentru că râurile care găzduiesc noile proiecte nu permit altfel de hidrocentrale. Problema e că nu se fac studii de impact asupra mediului, nu știm cât și cum se distruge, (de multe ori chiar asta se urmărește, să nu se vadă). ONG-urile, societatea civilă, acționează în instanță, judecătorii opresc barajele, dar adesea după ce se construiesc, după ce investițiile înghit milioane și milioane de euro, bani de la bugetul de stat. Plătim facturi enorme pentru șantiere care zac, într-o țară în care ne lipsesc spitale, școli, infrastructură elementară.”, spune Rareș Năstase.

Cum afectează concret aceste demersuri mediul înconjurător, flora și fauna României?

Ce răspund autoritățile, dar și cum se implică ONG-urile în oprirea unor astfel de construcții?

Răspounsul la aceste întrebări, duminică, ora 18.00, la PRO TV.

Tu când ai spus ultima dată România, te iubesc?

Toate reportajele pot fi urmărite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

"România, te iubesc!", premiată de Superbrands. Nou sezon al emisiunii, duminică, 25 februarie
Vadim Toader - 3
România, te iubesc: Emisiunea integrală din 9 decembrie 2018
Andreea Macri din România, povestea incredibilă a fotografului oficial al celebrei reviste Vogue din Paris
Românii care ar putea să schimbe piaţa imobiliară din Marea Britanie. Invenția lor i-a adus în atenția guvernului britanic
Luiza Petre, medicul român care vrea să-i slăbească pe americani cu suplimente inspirate de răciturile bunicilor din Suceava
Frații Florin și Bogdan Danu, preoții care înalță catedrale în sufletele copiilor flămânzi din satele sărace din Teleorman
Poveştile românilor care ne fac mândri, în ediţiile de sărbătoare "România, te iubesc!"
Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu
Două românce au unit sute de mii de români pentru a-și îndeplini visul: să construiască primul spital pentru copiii cu cancer