Statul NATO care a anunțat că își va spori prezența militară în România în 2025. Scopul acestui demers
Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, au reconfirmat, joi, angajamentul solid faţă de participarea la Grupul de Luptă NATO din România.
Aceștia au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va creşte pentru a susţine exerciţiile la nivel de brigadă.
Cei doi oficiali belgieni s-au întâlnit joi, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica de la Cincu, cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din MApN, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, întrevederea având loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliaţi au efectuat-o la trupele belgiene din cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în facilitatea românească de instruire.
Potrivit unui comunicat al MApN, transmis AGERPRES, discuţiile bilaterale au abordat evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, demersurile NATO de consolidare a posturii aliate de apărare şi descurajare, în perspectiva Summitului aliat de la Haga, din 2025. De asemenea, s-a discutat despre evenimentele majore de instruire multinaţională de anul viitor şi potenţiale perspective de extindere a cooperării bilaterale în domeniul apărării.
"Oficialii belgieni au reconfirmat angajamentul solid faţă de participarea la Grupul de Luptă NATO din România şi au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va creşte pentru a susţine exerciţiile la nivel de brigadă. Au fost salutate rezultatele remarcabile obţinute în cadrul Grupului de Luptă NATO, aflat sub comanda Franţei, atât din perspectiva dezvoltării infrastructurii, cât şi a instruirii în comun", se arată în comunicatul citat.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a dat asigurări că România depune toate eforturile pentru a asigura sprijinul logistic necesar, mai ales din perspectiva organizării, în primăvara anului viitor, a exerciţiului de nivel brigadă Dacian Spring, care va presupune desfăşurarea unui număr mare de militari şi tehnică în cadrul Grupului de Luptă din România.
De asemenea, a fost exprimat angajamentul ferm al României faţă de valorile şi principiile care stau la baza Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, ţara noastră contribuind deja semnificativ la iniţiativele, misiunile şi operaţiile desfăşurate sub egida celor două organizaţii, se menţionează în comunicatul MApN.
Şeful Statului Major al Apărării i-a mulţumit omologului belgian pentru aportul forţelor armate din această ţară la consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare în România. "Prezenţa trupelor belgiene în cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în ţara noastră reprezintă o materializare a solidarităţii aliate, precum şi a strânselor relaţii dintre armatele noastre. În planul instruirii comune, ne aşteaptă un an cu exerciţii de anvergură, inclusiv pentru exersarea nivelului de brigadă a structurii multinaţionale dislocate în Cincu. Va fi nevoie de un efort conjugat, susţinut, care va contribui direct la creşterea nivelului de instruire, a interoperabilităţii şi a coeziunii", a spus generalul Gheorghiţă Vlad, citat în comunicatul menţionat.