Starea de urgență i-a lăsat pe români fără bani. ”Așteptăm de la Cel de Sus”
După aproape două luni de stare de urgență, aproape jumătate dintre români afirmă că nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute, arată datele Eurostat.
Situația îi afectează chiar și pe cei cu venituri peste medie, pentru că nu au învățat să pună bani albi, pentru zile negre.
Această doamnă are 2.300 de lei salariu și ne spune că banii nu îi ajung de la o lună la alta.
Femeia, numărând banii: ”10, 20 vreo 30 și ceva de lei până la 15 când îmi dă lichidarea”.
Criza a prins-o fără nicio rezervă de bani, așa că se bucură că poate merge la lucru. Mulți sunt însă în șomaj tehnic și orice eveniment neașteptat le poate da viața peste cap.
44% dintre români nu ar putea face față unor cheltuieli neprevăzute, cum ar fi o problema medicală, un frigider stricat sau o înmormântare, arata datele Eurostat.
”Reporter: Dacă apare o situație neprevăzută cum vă descurcați?
Daniela Dinu, angajată Societatea de Gospodărie Urbană Ploiești (dă din umeri): Așteptăm la Cel de Sus. Asta este posibilitatea noastră.
Reporter: Au fost luni când puneați deoparte?
Daniela Dinu: Au fost, puneai un 10, un 50 depinde”.
Nici în rândul celor cu venituri mai mari situația nu este mai bună. Claudius Dociu are o firmă de producție video și consultanță și spune că banii din cont îi ajung să supraviețuiască doar 4 luni.
Pandemia în sine a fost o situație neprevăzută
Claudius Dociu: ”Sigur că e foarte important să fii măcar pe 0, să nu fii pe minus. Nu ascund că sunt luni când cheltuiești din resursele pe care le-ai acumulat, cum se întâmplă acum. Sunt luni în care poate nu emitem nicio factură și se anunță luni din astea mai dificile”.
Femeie: ”Pandemia în sine este o situație neprevăzută, nimeni nu se aștepta la așa ceva, poate că pe unii ne-a prins cu buzunarele goale, dar normal trebuie să începem să nu mai facem cheltuieli inutile”.
Mihai Vincențiu Ivan, profesor de economie: ”Reducerea, eliminarea, evitarea unor cheltuieli care nu sunt absolut necesare în această perioadă. Și aicea… exemple sunt cheltuieli care pot fi reduse până la eliminare. Fară extravaganțe, fără acțiune ca urmare a impulsului de moment. Cumpăram doar ce este absolut necesar pentru să spunem un trai decent de fiecare zi. În condițiile în care reacționăm așa suntem pe calea cea bună”.
Bătrânii strâng bani pentru înmormântare
Tinerii numesc economii banii pe care îi pun deoparte pentru călătorii, mașină sau telefoane inteligente. Odată obiectivul îndeplinit, sunt iarăși cu pușculiță goală.
Bătrânii, în schimb, încearcă să pună deoparte câțiva bănuți din pensie.
”Bătrână: La doi metri (arată cu mâna în jos).
Reporter: Pentru înmormântare puneți bani? De ce?
Bătrână: Așa am învățat”.
Spre deosebire de noi, doar o treime dintre europeni nu au puși deoparte bani albi pentru zile negre.
Cei mai descoperiți în fața unei situații neprevăzute sunt adulții care trăiesc singuri (bărbați 36%, femei 43%) și familiile monoparentale (56%).
La polul opus sunt cuplurile care nu au copii în îngrijire, iar unul dintre soți are peste 65 de ani.