Stare de alerta sanitar-veterinara in Bihor, din cauza gripei aviare din Ungaria. Lucrurile interzise localnicilor
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor a instituit stare de alerta in judet din cauza gripei aviare dintr-un focar apropiat din Ungaria, dispunand masuri sanitare veterinare de supraveghere.
"Avand in vedere riscul aparitiei Influentei aviare in nord-vestul tarii, datorita presiunii epidemiologice crescute induse de numeroasele focare de gripa aviara care au fost diagnosticate in Ungaria - ultimul dintre focare fiind diagnosticat la o exploatatie de rate situata in localitatea Biharugra, judetul Bekes - Ungaria, situat la mai putin de 3 km de granita Romaniei, in scopul asigurarii si pastrarii indemnitatii teritoriale a Romaniei fata de Influenta (gripa) aviara inalt patogena - H5N8, pe raza judetului Bihor a fost instituita starea de alerta, dispunandu-se masuri sanitare veterinare de supraveghere", se arata intr-un comunicat al DSVSA Bihor, citat de Agerpres.
In conformitate cu legislatia in vigoare, masurile sanitare veterinare se aplica cu prioritate in zona de protectie - delimitata de un cerc cu raza de 3 km in jurul focarului de boala - zona ce cuprinde doar un mic teritoriu din zona de granita a judetului Bihor, si zona de supraveghere - delimitata de un cerc cu raza de 10 km in jurul focarului, zona ce cuprinde localitatile Ateas, Berechiu, Sinicolau Roman, Roit si Martihaz.
Principalele masuri sanitare veterinare care se aplica in scopul prevenirii aparitiei acestei boli sunt: tinerea tuturor pasarilor in adaposturi inchise si izolate, interzicerea scoaterii pasarilor din exploatatiile situate in cadrul zonelor de protectie si supraveghere si a palmipedelor la luciul de apa; evitarea contactului pasarilor domestice cu pasarile salbatice; interzicerea miscarilor de pasari din cele doua zone catre alte localitati ale judetului; interzicerea targurilor, expozitiilor, pietelor sau altor aglomerari de pasari in aceste zone.
Sunt interzise eliminarea si imprastierea pe sol a asternutului (gunoi de grajd) rezultat in exploatatiile din aceste zone, prelevarea de probe pentru diagnostic de laborator la toate pasarile domestice sau salbatice gasite moarte sau in agonie.
Se recomanda respectarea cu strictete a masurilor de biosecuritate in toate exploatatiile de pasari prin controlul introducerii de pasari, circulatia personalului si a furajelor si supravegherea sanitara veterinara activa a pasarilor domestice si salbatice din aceste zone.
Pentru a asigura o protectie epidemiologica ridicata, specialistii DSVSA Bihor recomanda tuturor cetatenilor judetului Bihor sa aplice masurile preventive generale privind biosecuritatea exploatatiilor de pasari, respectiv sa anunte de urgenta medicul veterinar local, primaria localitatii sau chiar direct Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor (tel. 0259. 266.141; e-mail [email protected] ) orice caz de imbolnavire sau suspiciune de imbolnavire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la pasarile domestice si salbatice de care au cunostinta.