SRI: Romania, ruta pentru luptatorii Statului Islamic. Anuntul facut de Serviciul Roman de Informatii

ISIS

SRI arata ca, pe fondul prelungirii crizei siriene si al ascensiunii SI, din 2013, un numar crescut de persoane, din state europene au devenit interesate sa tranziteze regiunea catre Siria/Irak pentru a lua parte la activitati combatante.

Intr-un comunicat de presa difuzat sambata, SRI face o serie de precizari "in contextul declaratiilor publice referitoare la tranzitul prin Romania spre/dinspre Siria al unor persoane (foreign fighters) implicate in conflictul din regiune, precum si la coordonarea eforturilor Serviciului Roman de Informatii cu institutii partenere in aceasta problematica".

"Pe fondul prelungirii crizei siriene si al ascensiunii organizatiei teroriste Statul Islamic (SI), incepand cu anul 2013, un numar crescut de persoane, din state europene, cu predilectie din nordul si vestul Europei si Balcanii de Vest, au devenit interesate sa tranziteze regiunea in vederea transferului din Europa catre Siria/Irak, pentru a lua parte la activitati combatante in zona de conflict. Acest fenomen al transferului de luptatori este monitorizat cu prioritate la nivel european de institutiile cu responsabilitati in materie, inclusiv de cele din Romania", mentioneaza sursa citata.

Potrivit comunicatului SRI, pana in prezent, desi tara noastra s-a confruntat cu un nivel scazut al amenintarii determinate de acest fenomen, se constata "existenta premiselor pentru accelerarea evolutiei lui si, implicit, cresterea riscurilor asociate".

"Potrivit ultimelor evaluari, in zona de conflict sunt implicati, de partea diferitor grupari extremiste, peste 4000 de luptatori, cetateni sau rezidenti ai unor state europene - situatie ce reprezinta o preocupare majora pentru autoritatile nationale ale tuturor statelor occidentale, precum si pentru forurile comunitare, din perspectiva riscurilor de securitate induse. S-a constatat ca expunerea la violenta, experienta de lupta dobandita, indoctrinarea fundamentalista si, mai ales, mentinerea conexiunilor cu diverse entitati teroriste creeaza premisele favorabile ca aceste persoane sa devina, dupa revenirea in tarile de origine, factori de risc proeminent. De asemenea, s-a stabilit ca un numar semnificativ dintre aceste persoane se implica ulterior in activitati de acelasi tip, cum ar fi: actiuni teroriste, procese de radicalizare, recrutarea de noiadepti-combatanti, sprijin financiar-logistic si organizarea unor transporturi cu ajutoare si echipamente, deplasandu-se din nou in zona de conflict", continua sursa citata.

Citește și
Romania ISIS
Avertismentul ministrului britanic de Externe: Romania ar putea fi punct de tranzit pentru teroristii din Statul Islamic
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest catre Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin Romania si/sau Bulgaria", se mai arata in comunicat.

In contextul prezentat, marcat de dinamica fenomenului si consecintele acestuia in plan national si european, SRI si institutiile din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT) depun eforturile necesare pentru prezervarea starii de securitate, intensificand cooperarea operationala, inclusiv alaturi de structurile partenere din statele aliate, precizeaza Serviciul.

"Intre masurile interne adoptate se regasesc calibrarea adecvata a dispozitivelor informative si a capacitatii de reactie inscop preventiv", se mentioneaza in comunicat.

"Datele obtinute au permis un volum sustinut de informare a beneficiarilor legali si a partenerilor internationali, precum si implementarea unor masuri de prevenire (actiuni de descurajare, declarari de persoane indezirabile, nepermitere a intrarii in tara, informari ale organelor de urmarire penala etc.), determinand, in conditiile legislatiei nationale, controlul si limitarea acestor fluxuri sustinute, prevenind, totodata, manifestarea unor riscuri si amenintari pe teritoriul national. De asemenea, aceste masuri au fost apreciate la nivelul partenerilor internationali ca si contributie a Romaniei la securitatea spatiului european", se mai arata in comunicat.

SRI reitereaza faptul ca "gestionarea eficienta a riscurilor si amenintarilor asociate acestui fenomen este extrem de dificil de realizat in absenta unor instrumente legale care sa asigure institutiilor statului cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii terorismului cadrul adecvat activitatii acestora la standarde euroatlantice".

"SRI, in calitate de autoritate nationala in domeniul prevenirii si combaterii terorismului, isi reafirma determinarea de a duce la indeplinire misiunea incredintata, alaturi de partenerii nationali si internationali pentru prezervarea starii de securitate a cetatenilor Romaniei si de a reconfirma buna reputatie a tariinoastre ca furnizor de securitate", se precizeaza in comunicat.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a evidentiat, cu ocazia unei reuniuni antiteroriste desfasurate joi la Londra, importanta eforturilor de oprire a circulatiei membrilor grupului terorist Stat Islamic (SI) prin tari europene precum Romania si Bulgaria.

Potrivit ziarului The Guardian, Philip Hammond a evidentiat importanta eforturilor de a bloca tranzitul combatantilor grupului terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria) prin tari europene precum Romania si Bulgaria.

Hammond a reamintit ca a efectuat vizite la Bucuresti si Sofia, precizand ca Marea Britanie colaboreaza strans cu serviciile de informatii din Romania si Bulgaria.

"Turcia face o treaba fantastica in interceptarea indivizilor care incearca sa treaca frontiera spre Siria", a spus seful diplomatiei britanice.

Hammond a facut aceste declaratii la reuniunea desfasurata joi dupa-amiaza la Londra, la care au participat ministrii de Externe din tarile care participa la coalitia internationala contra retelei teroriste Stat Islamic in Irak si Siria. La reuniune au fost prezenti reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Irakului, Australiei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Italei, Olandei, Norvegiei si Spaniei.

De asemenea, au participat oficiali din Bahrain, Egipt, Iordania, Kuwait, Qatar, Arabia Saudita, Turcia si Emiratele Arabe Unite.

Reteaua terorista sunnita Stat Islamic ocupa teritorii din Irak si Siria, unde a instituit un "califat". O coalitie internationala coordonata de SUA si formata din zeci de tari efectueaza raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Irak si Siria ale grupului

Stat Islamic si ofera sprijin logistic serviciilor de securitate irakiene si opozitiei moderate siriene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Premierul irakian a cerut comunitatii internationale arme, pentru lupta cu ISIS. Raspunsul lui John Kerry
Premierul irakian a cerut comunitatii internationale arme, pentru lupta cu ISIS. Raspunsul lui John Kerry

Premierul irakian Haidar al-Abadi a cerut, joi, in marja unei reuniuni la Londra a coalitiei internationale anti-Stat Islamic, mai multe arme pentru a lupta impotriva acestei organizatii jihadiste, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Avertismentul ministrului britanic de Externe: Romania ar putea fi punct de tranzit pentru teroristii din Statul Islamic
Avertismentul ministrului britanic de Externe: Romania ar putea fi punct de tranzit pentru teroristii din Statul Islamic

Romania si Bulgaria pot fi rute de tranzit pentru adeptii grupului terorist Statul Islamic, care ar incerca sa ajunga in Turcia si, mai departe, in Siria.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.