"Suntem dotati de Dumnezeu cu inteligenta ca si oameni care lucreaza in computer". Ce cred deputatii romani despre IT
Parlamentul Romaniei dezbate legi despre Internet, desi nu stie mare lucru despre el. Cel putin, asa rezulta dintr-o inregistrare din sedinta Comisiei de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din Camera Deputatilor.
Proiectul de lege discutat este unul privind securitatea cibernetica si a fost propus de SRI in scopul prevenirii criminalitatii informatice. El a ajuns in dezbatere la Comisia de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din camera inferioara a Parlamentului, unde a prilejuit o dezbatere savuroasa – desi legea este foarte importanta, dat fiind ca le-ar putea da serviciilor dreptul de a intra in calculatoarele noastre.
„Internetul asta e ca un sistem de drumuri pe care circula si masini ale unor institutii de stat, dar si masini ale privatilor”, incearca generalul SRI Dumitru Dumbrava sa le explice parlamentarilor. Reactiile acestora nu indica insa intotdeauna o profunda cunoastere a domeniului IT, pentru care dau legi membrii acestei comisii. “Dupa India, suntem al doilea popor care suntem dotati de Dumnezeu cu inteligenta ca si oameni care lucreaza in computer ori in conditiile astea va trebui sa avem si niste legi bune si sa ne promovam ce-i bun, ca partea rea, stiti cum este”, spune deputatul PC Ion Dinita in dezbatarea care a avut loc pe 24 iunie.
“Cand omul merge la depanator o face pe riscul sau”, spune si seful comisiei IT, Daniel Oajdea, PP-DD. „E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu computerul personal, e altceva cand iti intra cineva cu forta in el. Ce propuneti dumneavoastra este un fel de viol. De ce nu mergeti acum pe strada ca sa intrebati o domnisoara daca e de acord sa-i faceti un control?”
Dincolo de metaforele deputatilor, proiectul de lege propus de SRI (atasat la finalul articolului) include si prevederi care au scandalizat organzatiile pentru apararea drepturilor omului. APADOR-CH sustine ca, daca acest proiect va trece de Parlament, SRI va avea dreptul sa faca perchezitii informatice fara autorizatia unui judecator si chiar fara ca persoana vizata sa fi comis vreo fapta penala.
Sursa: , APADOR-CH
Etichete: IT, lege, camera deputatilor, Parlament, SRI, calculatoare,
Dată publicare:
26-06-2014 11:50