SRI anunta ca 7 straini afiliati ideilor Al-Qaeda si Statul Islamic au fost declarati indezirabili

Ultima actualizare: 06-04-2015 07:09
sri

SRI anunta ca, saptamana aceasta, sapte cetateni straini, dintre care sase afiliati ideologiilor radicale promovate de Statul Islamic si Al-Qaeda, au fost declarati indezirabili, dupa ce au desfasurat activitati cu impact asupra intereselor nationale.

"In contextul masurilor specifice intreprinse de catre Serviciul Roman de Informatii, prin sentinta nr. 933 din 02.04.2015, Curtea de Apel Bucuresti a dispus declararea ca persoana indezirabila in Romania a unui cetatean tunisian, pentru o perioada de 10 ani. Urmare a monitorizarii si a complexului de masuri derulate de catre SRI incepand din anul 2013, s-a stabilit ca cetateanul tunisian, aflat in Romania in calitate de student, desfasura activitati care, potrivit legii, constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale", a anuntat, vineri, SRI, potrivit Mediafax.

Potrivit comunicatului, cetateanul tunisian a parcurs "un proces accelerat de radicalizare, ca urmare a influentei unor conationali cu optiuni ideologice extremiste si prin accesarea sistematica in mediul online a unor materiale de propaganda in favoarea unor entitati teroriste sau lideri ai acestora".

Acesta a dezvoltat o atitudine de "sustinere deschisa" fata de o grupare terorista, afisandu-se in public cu insemnele organizatiei, manifestand inclusiv dorinta de a deveni martir pentru cauza organizatiei mentionate.

Conform SRI, riscurile de securitate au fost amplificate ca urmare a demersurilor constante de atragere de noi adepti (cetateni straini si romani) si de coagulare a unui grup, precum si radicalizarea si determinarea membrilor acestuia de a participa la actiuni de lupta in favoarea unei grupari teroriste la care era afiliat ideologic.

Pe timpul sederii in Romania, cetateanul tunisian a mentinut legaturi cu membri ai unor organizatii teroriste din alte tari.
Ca urmare a sentintei Curtii de Apel Bucuresti, cetateanul tunisian a fost retinut si luat in custodie publica cu sprijinul MAI – Inspectoratul General pentru Imigrari, in vederea indepartarii de pe teritoriul national.

Alti sase cetateni straini au fost declarati indezirabili, pe 31 martie, de Curtea de Apel, dintre care cinci pentru o perioada de sapte ani si unul pentru o perioada de trei ani. Grupul de cetateni straini, aflati in Romania in calitate de reprezentanti ai unor societati comerciale cu capital strain, a fost monitorizat de SRI incepand cu anul 2013.

"In contextul masurilor informativ-operative derulate de Serviciu, s-a stabilit ca cei sase cetateni straini desfasurau activitati cu impact asupra intereselor de securitate nationala, prezenta si actiunile acestora pe teritoriul statului roman constituind riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale", precizeaza SRI.

"Membrii grupului, afiliati ideologiilor radicale promovate de organizatiile teroriste Statul Islamic si Al-Qaeda, au fost stabiliti in contact cu exponenti/sustinatori ai cauzei organizatiilor mentionate si au desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista (de orientare jihadista), radicalizare, recrutare ideologica, recrutare pentru pregatire religioasa/militara in zone de conflict afectate de fenomenul terorist", se mai arata in comunicatul SRI.
Serviciul Roman de Informatii afirma ca riscurile la adresa securitatii nationale a Romaniei au fost amplificate de constituirea cetatenilor straini, "aflati in stadii avansate de radicalizare, intr-un grup ermetic, pe considerente de natura jihadist - extremista".

Grupul a fost coordonat de catre un lider care exercita asupra membrilor activitati de indoctrinare religioasa, specifice ideologiei organizatiilor teroriste Statul Islamic si Al-Qaeda. Anterior si pe timpul sederii in Romania, cei sase au mentinut si dezvoltat legaturi cu elemente teroriste aflate in exteriorul tarii noastre.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO