Mazare, trimis in judecata in dosarul privind subevaluarea unor terenuri. Primaria Constanta, prejudiciata cu 4 mil de euro
Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost trimis in judecata de DNA Constanta in dosarul in care este cercetat pentru vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate.
Procurorii au stabilit ca in acest caz bugetul Primariei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro, informeaza Mediafax.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Constanța, in 12 octombrie 2004, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu de 23,56 euro/metrul patrat, a unui teren in suprafata de 15.465,91 metri patrati, situat in statiunea Mamaia. Astfel, el a provocat Primariei Constanta un prejudiciu de 1.104.884 euro si, totodata, au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului terenului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In 28 februarie 2007, primarul Constantei si-ar fi indeplinit din nou in mod defectuos atributiile de serviciu, vanzand, la un pret scazut, alte doua terenuri apartinand Primariei Constanta, unul de 11.890 metri patrati, iar celalalt de 502,81 metri patrati, in acest caz prejudiciul produs municipiului Constanta fiind de 2.971.420 de euro.
Conform DNA, Radu Mazare ar fi stabilit cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala pentru o suprafata de 11.890 de metri patrati de teren din stațiunea Mamaia, apartinand domeniului privat al municipiului Constanta, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumparat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentata legal de Sorina Gina Hortolomei-Moscu, inculpata si ea in acelasi dosar.
In 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu si SC Mehmetoglu SRL au cumparat de la RAEDPP Constanta un alt teren, in suprafata de 502,81 metri patrati, stiind ca pretul era cu mult diminuat fata de valoarea comerciala reala. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societatilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) șsi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu. Tranzactiile respective s-au facut prin cresterea succesiva a pretului, astfel incat SC Millenium Global Development SA a dobandit terenurile la o valoare aproximativ egala cu cea de piata, fiind disimulata provenienta ilicita a acestora.
De asemenea, Radu Mazare mai este acuzat si ca, dupa trimiterea sa in judecata, in octombrie 2008, impreuna cu Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica si Nora Alina Chirca, dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, primarul Constantei, desi avea obligatia legala, nu a dispus suspendarea acestora din functiile publice pe care le detineau in cadrul Primariei Constanta, fapta care a avut ca efect plata nelegala a drepturilor salariale catre persoanele respective precum si obtinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
In acelasi dosar, Radu Mazare mai este acuzat si de faptul ca Primaria Constanta nu a executat o hotarare definitiva a instantei.
”In intervalul de timp dintre 17 martie 2009, data ramanerii definitive a sentintei civile nr. 20821/20.11.2008, si pana in prezent, inculpatul Radu Mazare, cu stiinta, nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de primar al municipiului Constanta privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, care le cumparase de la Consiliul Local Constanta, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despagubiri, precum si un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseste, in prezent, fara drept cele doua imobile”, se mai precizeaza in rechizitoriul procurorilor anticoruptie constanteni.
Potrivit acestora, nici Primaria Constanta și nici Ministerul Finantelor Publice nu au comunicat pana in prezent daca se constituie parte civila in cauza, desi li s-a cerut acest lucru.
In acest dosar, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in libertate, a lui Radu Mazare, pentru patru infractiuni de abuz in serviciu, si a Sorinei Gina Hortolomei-Moscu, la data faptelor reprezentant al societatilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, pentru doua infractiuni de spalare a banilor. Au fost trimise in judecata si SC Mehmetoglu SRL, pentru doua infractiuni de spalare a banilor, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, pentru spalare a banilor. De asemenea, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra celor doua terenuri din Mamaia vandute catre Sorina Gina Hortolomei-Moscu.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Constanta cu propunere mentinere a masurilor asiguratorii.
Radu Mazare este urmarit penal de DNA in mai multe dosare, iar in prezent se afla in arest preventiv. Instanta suprema a decis definitiv, joi, ca primarul Constantei, Radu Mazare, sa fie arestat preventiv in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii.