Spor pentru condiţii periculoase pentru un primar din Bistriţa-Năsăud. Explicația edilului
Primarul şi viceprimarul dintr-o localitate din Bistriţa-Năsăud au primit sporuri lunare pentru condiţii de lucru periculoase. Acest lucru este interzis prin lege, însă cei doi susţin că au interpretat greşit regulamentul.
Totuşi, faptul că lucrează în fața unui calculator ar reprezenta un risc, susţin aceştia.
În cursul anului 2016, atât primarul localităţii Zagra, cât şi viceprimarul au beneficiat de un spor pentru condiţii periculoase, în valoare totală de 21.000 de lei.
Cei doi au luat de bună legea 71 din 2015 care prevede că aceste sporuri pot fi primite de către "persoanele care sunt demnitari, ocupă funcţii publice şi de demnitate publică".
Raportul Curţii de Conturi i-a contrazis însă invocând legea 215 din 2001 potrivit căreia " primarul şi viceprimarul nu beneficiază de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege."
"Eu am luat bună legea 71. Eu am considerat până la proba contrarie când a venit Curtea de Conturi că am dreptul să iau", spune Dumitru Buşcoiu, primarul comunei Zagra.
Sporul pentru condiţii vătămătoare se acordă personalului care se află sub presiunea a cel puţin doi factori, spune legea.
"Deci radiaţiile. De aia sunt astea, pentru calculator că avem aprobări", a continuat edilul.
Sunt localnici care cred însă că edilul şi viceprimarul aveau tot dreptul să primească aceşti bani.
"S-o făcut şi pentru comună de când e el, foarte multe", spune o localnică.
Primarul şi viceprimarul au returnat banii însă, edilul mai trebuie să pună în visteria primăriei alţi 8.000 de lei pentru decontarea, fără bază legală, a unor cheltuieli de reclamă.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, primar, risc, suma, viceprimar, spor,
Dată publicare:
22-02-2018 07:56