Specula cu terenuri, fenomen care „incomodează” piața energiei regenerabile. Explicațiile lui Sebastian Burduja
Specula cu terenuri a devenit un fenomen în România, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în contextul investiției în energia regenerabilă.
Investitorii serioşi sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect în piaţa de energie regenerabilă, consideră Sebastian Burduja.
„Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie, în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi. Ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect. Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen, în România - şi trebuie să o recunoaştem: specula cu terenuri. N-avem niciun interes, n-avem nicio cunoştinţă, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian dar, avem nişte bănuţi, de undeva, şi facem o achiziţie, după care vrem să-i înmulţim repede, că suntem creativi. Ei bine, genul ăsta de fenomen a însemnat întârzierea investitorilor serioşi, pentru că nu au obţinut ATR-uri (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.), Transelectrica având datoria să analizeze toate solicitările. A însemnat totodată costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de linie şi proiectul lor, pe care chiar intenţionau să îl facă a devenit nerentabil sau mult mai greu rentabil", a explicat Sebastian Burduja, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a explicat că, în momentul în care există un cost adiţional de 10 milioane de euro, „încărcarea sistemului de către aceşti speculanţi trebuie descurajată sau eliminată".
„Şi cum putem face asta? Şi cred că e o propunere pe care dvs. aţi pus-o pe masă, pe agenda publică, şi anume să percepem o garanţie. Şi lucrez în mod activ cu domnul Lorand Antal (preşedintele comisiei de Energie, n.r), pe care îl apreciez foarte mult şi cu comisiile parlamentare să venim cu o schimbare legislativă în acest sens şi să reuşim împreună să curăţăm această piaţă importantă", a adăugat ministrul.