Spectacol impresionant la Cetatea Aradului. Sute de lampioane au fost lansate spre cer pentru demilitarizarea bastionului
Spectacol impresionant, joi seara, in vestul tarii, unde peste 500 de persoane au format un lant uman in jurul unei parti din Cetatea Aradului si au lansat apoi spre cer sute de lampioane.
Actiunea a fost organizata de o asociatie care lupta pentru demilitarizarea bastinoului si integrarea lui in circuitul turistic. Construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, pe o suprafata de 90 de hectare, monumentul arhitectonic impresionant a fost ridicat la ordinele imparatesei Maria Tereza. In prezent, spatiul respectiv este ocupat de un batalion al Ministerului Apararii Nationale.
Tinerii au adus baloane si pancarte cu mesaje adresate autoritatilor, in special conducerii Ministerului Apararii Nationale. Dupa ce au stat mai mult timp prinsi de brate in jurul cetatii, protestatarii au lansat apoi 231 de lampioane, marcand astfel existenta a 231 de ani de la ridicarea cetatii, in timpul Imperiului Austro Ungar.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Legenda spune ca piatra necesara pentru constructia ei a fost adusa de la Jimbolia, din judetul Timis, din mana in mana, actiune la care ar fi participat mii de tarani, multi dintre ei murind in timpul lucrarilor.
Organizatorii vor sa atraga atentia asupra faptului ca, de 25 de ani, aradenii cer demilitarizarea cetatii.
Asociatia a lansat si o petitie online pentru sustinerea demersului ei, care a fost semnata in numai doua saptamani, de peste 2.000 de persoane. Desi in 2011 a existat o hotarare de guvern privind transferul cetatii catre administratia locala in schimbul unei baze militare ce va fi modernizata de primaria din Arad, MApN a respins ulterior aceasta hotarare. In ultimele decenii, cetatea a servit drept cazarma.