Specialistii romani nu exclud varianta celei mai grele ierni din ultimul secol. Ce date mai asteapta
Meteorologii din Rusia lanseaza un scenariu apocaliptic. Acestia
preconizeaza ca intreaga Europa va trece prin cea mai grea iarna din ultimul secol.
Specialistii romani nu se grabesc sa confirme vestile, dar nici nu exclud teoria. Ei spun ca ne-am putea face o idee abia la sfarsitul lunii octombrie, cand vom vedea daca aerul arctic va aduce geruri anormale si in Romania.
Pana una alta, prognoza pe luna decembrie estimeaza zapezi mai mari in centrul, vestul si sud-estul tarii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Prognoza meteorologilor ucrainieni si rusi se bazeaza pe un fenomen natural. Aerul de origine polara are cale deschisa catre Europa si America.
Fenomenul, inrudit cu "El Nino", se mai numeste oscilatia nord-atlantica. Atunci cind masuratorile arata o faza negativa inseamna ca in cea mai mare parte a Europei va fi o iarna grea, cu ger si precipitatii peste normal.
O prima astfel de masuratoare indica asta.
"Anomaliile din Oceanul Atlantic sugereaza ca vom avea o faza negativa, dar nu este indeajuns de puternic. La sfarsitul lunii octombrie vom avea date despre extinderea stratului de zapada in Asia", crede Roxana Bojariu, specialist climatologie INMH.
"In conditiile in care faza este negativa, este posibil sa avem precipitatii mai multe si temperaturi mai scazute in Europa, inclusiv in Romania", specifica si Elena Mateescu, director executiv INMH
Asadar peste o luna vom afla exact daca ne asteapta o iarna ca cea din 2012, cind oamenii au fost nevoiti sa sape tunele prin zapada ca sa iasa din case. Si atunci masuratorile au indicat o oscilatie negativa. Mai ales in martie cand intensitatea puternica a adus viscole pe continent.
Specialistii centrului de meteorolgie din Berlin sint insa de alta parere.
"Scenariul pe care l-au descris poate fi unul posibil, dar in opinia noastra probabilitatea este foarte mica. Bazandu-ne pe prognoza actuala, nu ne asteptam la o iarna foarte geroasa pentru Europa"
In ceea ce priveste Romania, previziunile pe luna decembrie arata temperaturi mai scazute decat cele normale in centrul si nordul tarii dar si zapezi.
"In toate zonele sunt indicate precipitatii in limite normale cu posibile cantitati mai mari in zona de Vest, Centru si Sud-Est. poate insemna un strat de zapada mai mare. O sa vedem la ce strat de zapada vom ajunge" mai spune directorul executiv al INHM.
Un lucru este cert. Autoritatile trebuie sa fie in alerta.