Specialistii cer aprobare pentru a-l omori pe ursul care a atacat o persoana in Brasov. "Este foarte periculos"
Ursul care a atacat joi un barbat de 64 de ani in padurea de la marginea Brasovului reprezinta un real pericol pentru oameni, spun specialistii care au cerut aprobare sa-l impuste.
Ca sa evite un nou atac, padurarii patruleaza in zona si ii avertizeaza pe brasoveni sa isi aleaga cu grija traseele de drumetie.
Ursul care a atacat este cunoscut specialistilor de la Institutul de Cercetari Silvice din Brasov. Ei stiu despre el ca nu are un comportament normal: s-a invatat sa se hraneasca de la tomberoane si si-a stabilit habitatul in vecinatatea orasului. Asadar riscul unui nou atac este foarte mare si tocmai de aceea au fost luate masuri suplimentare de siguranta in zona. Specialistii spun ca padurile din jurul Brasovului adapostesc un numar de trei ori mai mare de ursi decat ar fi normal pentru acest habitat.
Animalul care a dat atacul in cartierul Racadau este monitorizat de mai multa vreme de specialisti. Asa au aflat ca, desi este un exemplar tanar, are un comportament atipic - nu-l sperie orasul ci dimpotriva, coboara adesea in cartier sa caute hrana.
Ramon Jurj, specialist in comportamentul ursilor: "Este un urs considerat foarte periculos de noi pentru ca a ajuns la sangele victimei si este un urs naravit si consideram ca pune in pericol viata brasovenilor. Noi monitorizam exact punctul in care a fost produs accidentul si nu se va interveni la recoltarea altui exemplar decat dupa ce ursul a fost identificat."
Specialistii sunt uimiti de brutalitatea cu care a atacat ursul. Se pare ca fiara ar fi fost starnita de agitatia cainelui victimei. Ranit grav, barbatul a fost operat.
Carmen Neculoiu, managerul Spitalului Judetean Brasov: "Este internat pe sectia de terapie intensiva si bineinteles este supus investigatiilor medicale si chirurgicale, acum sunt in desfasurare, starea pacientului fiind destul de grava."
Specialistii ii avertizeaza pe brasoveni, dar si pe turisti sa fie foarte atenti cad planuiesc drumetii prin padure.
Cosmin Dida, inginer silvic la Regia Padurilor Ktonstadt: "Sa foloseasca potecile marcate, sa nu mearga singuri in padure, sa faca un pic de zgomot si sa evite orele de dimeata si seara. Va rugam sa tineti cainii in lesa cand va aflati pe traseele turistice marcate."
Din padurile care inconjoara Brasovul au fost mutati 60 de ursi in ultimii 10 ani. Cu toate aceste numarul lor ramane de trei ori mai mare decat cifra optima. Sunt deja 60 de exemplare intr-un habitat care permite in mod normal doar 20.
Sursa: Pro TV
Etichete: barbat, atac, urs, brasov, ranit, harta, racadau,
Dată publicare:
15-07-2016 17:55