Spațiul aerian al României, apărat de 4 avioane Typhoon ale Marii Britanii
La Baza aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia de certificare a detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii ce va executa, timp de patru luni, misiuni de poliţie aeriană întărită în flancul estic al NATO.
În cuvântul adresat participanţilor la eveniment, Mircea Duşa a reafirmat faptul că prezenţa contingentului britanic la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu este ca urmare a deciziei adoptate în acest sens, prima dată la Summit-ul NATO din Ţara Galilor şi ulterior completate, la Varşovia, de luare a măsurilor suplimentare de asigurare pe flancul estic pe principiul prezenţei permanente a trupelor NATO, prin rotaţie.
"Prezenţa militarilor armatelor NATO în România a fost una permanentă şi a confirmat angajamentul extrem de important pe care şi l-a asumat Alianţa. Parteneriatul strategic dintre România şi Marea Britanie este unul deosebit, mai ales în domeniul militar. Militarii britanici sunt, din nou, prezenţi în România şi ne bucură acest lucru. Apreciem foarte mult contribuţia britanică, le doresc misiune uşoară şi să fie la fel de prompţi ca în misiunea precedentă, desfăşurată anul trecut"- a spus Mircea Duşa.
Ceremonia a avut loc în prezenţa ambasadorului Marii Britanii în România Paul Brummell, a reprezentantului Alianţei Nord-Atlantice, general locotenent Garcia Servet, Comandant Centrului Combinat pentru Operaţiuni Aeriene de la Torrejon şi al Forţelor Regale ale Marii Britanii.
Referindu-se la semnificaţia evenimentului, ambasadorul Brummell a reafirmat importanţa cooperării între partenerii din Alianţă, pentru menţinerea securităţii colective.
"Aviatorii britanici au sosit aici la Mihail Kogălniceanu şi este foarte importantă conlucrarea cu colegii români pentru reasigurarea în cadrul NATO, misiunea lor comună fiind de a demonstra că flancul estic este puternic, că suntem solidari în NATO şi reprezintă, totodată, întărirea relaţiilor bilaterale pe domeniul apărării între Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi România. Menţionez că anul 2017 a fost anul cu cele mai intense relaţii în zona colaborării militare pe domeniul apărării între cele două naţiuni, incluzând prezenţa a patru aeronave Typhoon la Mihail Kogălniceanu şi mai multe vizite ale distrugătoarelor britanice T 45 în Portul Constanţa şi participarea a 1.000 de soldaţi britanici la exerciţiile desfăşurate împreună cu camarazii români. Sperăm că şi 2018 va fi un an intens în domeniul colaborării militare, iar prezenţa avioanelor Royal Air Force este un semn foarte clar în sensul acesta iar în decurs de o săptămână va acosta la Constanţa un alt distrugător din clasa T 45. Deci este o relaţie foarte puternică între prieteni ce reflectă în acelaşi timp o contribuţie importantă pentru NATO"- a declarat Paul Brummell.
Detaşamentul britanic dislocat în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu este format din aproximativ 160 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi va participa la misiuni de poliţie aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, în perioada 1 mai - 31 august, alături de aeronavele MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române. Cele patru aeronave de luptă britanice au sosit luni, 23 aprilie.