Pasajul Basarab - proba de stres. Specialistii au vrut sa vada cum se comporta la trafic intens

Ultima actualizare: 28-10-2012 21:45

Pasajul Basarab a trecut luni prin proba de stres. Uriasa constructie din Bucuresti a fost incarcata cu sute de tone, pentru ca inginerii sa vada cum se comporta la trafic intens.

Pentru pasajul Basarab, inginerii au construit un scenariu extrem. L-au incarcat atenti cu greutatea maxima pe care ar trebui sa o suporte in caz de aglomeratie. Este vorba despre echivalentul a sute de automobile care ar intinde la maximum cablurile si ar forta stalpii. Este doar prima zi de test dintr-o serie de trei, pentru ca apoi inginerii sa-si dea acceptul.

Situatia gandita luni e una impinsa la extrem, tocmai ca expertii sa afle daca podul poate suporta greutati iesite din comun. Lucrarea este la final si va fi deschisa traficului in iunie.

Chiar daca mai sunt cateva zile pana la inaugurare, pasajul e pregatit sa-i primeasca pe soferi. Pe soseaua goala in mai putin de doua minute se ajunge din Bulevardul Titulescu pana in Cotroceni. O performanta la care viseaza toti soferii. Pana atunci insa, putintica rabdare.

Desi pentru soferi podul va parea complet nemiscat, el este construit sa fie elastic: se va inclina in conditii de incarcare extrema. Sunt doar cativa centimetri, vitali in caz de cutremur. Specialistii spun ca podul rezista la un seism de 8 grade si chiar mai mult.

Printre rafalele de ploaie a venit pe santier si primarul general ca sa ne anunte in sfarsit data inaugurarii.

Intre timp a ajuns pe ultima suta de metri si statia de tramvai de la mijlocul podului. Se strang suruburile de la linia de calea ferata si urmeaza sa fie puse in functiune lifturile.

Podul Basarab este cel mai lat pod din Europa, are o lungime de aproape doi kilometri, iar pe el sunt proiectate patru benzi de circulatie si doua linii de tramvai. Pasajul Basarab traverseaza cea mai aglomerata zona a Capitalei si leaga cartierele Drumul Taberei si Militari de centru.

Citeste si:

Locul in care tinerii merg sa moara - inca o fata pe urmele elevei admise la Cambridge

Berlusconi si-a pierdut templul - Milano. Stanga a castigat alegerile si Napoli

21 de ore de filmare. Ce contine caseta cu Jennifer Lopez in dormitor?

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO