Spania a reluat vaccinările cu serul AstraZeneca. Ce grupe de populație sunt imunizate
Vaccinările cu AstraZeneca au fost reluate în Spania, după ce fuseseră întrerupte pe 15 martie, din cauza unor suspiciuni cu privire la apariția unor cazuri de tromboze care în unele cazuri au dus la deces.
Agenția Europeană a Medicamentului nu a stabilit însă o legătură între producerea trombozelor și administrarea serului AstraZeneca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Decizia de reluare a imunizărilor în Spania vine pe fondul accelerării îmbolnăvirilor, cu câteva zile înainte de Paștele Catolic, relatează agenția EFE preluată de Agerpres. În această perioadă, au continuat vaccinările cu Pfizer și Moderna la persoanele vârstnice şi la grupurile cu patologii de risc.
Vaccinările cu serul de la AstraZeneca s-au extins asupra lucrătorilor esenţiali cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani, precum pompierii, poliţiştii şi profesorii universitari. Vor fi de asemenea vaccinaţi lucrătorii esenţiali sub 55 de ani şi populaţia generală, cu vârste între 45 şi 55 de ani. Toate deciziile s-au luat după consultări între guvernul central și autoritățile regionale.
Peste 4,2 milioane de persoane, 9 % din populaţia Spaniei, au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar ritmul se va accelera de miercuri.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul celor imunizaţi complet (cu două doze) a ajuns la 2.156.598, cu puţin peste 4,4 % dintre locuitori.
Ministerul Sănătăţii a raportat marţi 5.516 noi îmbolnăviri în Spania, urcând bilanţul la 3.234.319 de cazuri confirmate în această țară de la declanşarea pandemiei şi alte 210 decese, astfel încât numărul total al persoanelor decedate de COVID-19 a ajuns în Spania la 73.744.
Limitarea reuniunilor şi a deplasărilor între regiuni contrastează cu permiterea intrării în ţară a turiştilor străini, care în general trebuie să prezinte un test PCR negativ, iar în cazuri excepţionale să stea în carantină.
Guvernul spaniol a justificat această situaţie prin motive de "reciprocitate" cu alte ţări europene.