Verdict: 6 luni de inchisoare CU EXECUTARE. Vintu: Am facut recurs. Voi aduce argumente noi
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat vineri de Judecatoria sectorului 1 la sase luni de inchisoare cu executare in dosarul privind santajarea lui Sebastian Ghita, a declarat, vineri, ca a atacat cu recurs decizia si ca va aduce argumente suplimentare.
Aici puteti gasi toate stirile referitoare la dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar sunt acuzati de santajarea lui Sebastian Ghita
Tribunalul Bucuresti a reluat, vineri, dezbaterile in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu in care acesta este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, la acest termen fiind audiat martorul Sorin Enache.
Sedinta a fost secreta, potrivit unei dispozitii anterioare a judecatorului de caz.
La iesirea din sala de judecata Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca a facut recurs impotriva deciziei Judecatoriei sectorului 1 si ca la judecarea contestatiei va reveni cu argumente suplimentare pentru care considera ca nu ar trebui condamnat.
"Probabil ca nu am fost suficient de convingator la instanta de fond. Voi incerca sa aduc argumente suplimentare la Curtea de Apel Bucuresti pe care le veti auzi atunci", a sustinut Vintu.
Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu executare, iar Ion Ilie Cezar la cinci luni, in dosarul in care au fost judecati pentru santajarea lui Sebastian Ghita, potrivit unei decizii a Judecatoriei sectorului 1.
Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, potrviit noilor reglementari privind accelerarea reformei.
Instanta a decis ca cei doi trebuie sa-i plateasca lui Sebastian Ghita daune morale de 100.000 de lei.
In 23 mai 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata, in stare de arest, pentru santaj, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Potrivit acuzarii, in perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita, parte vatamata in dosar, sa le remita suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.
Concret, constrangerea a fost realizata de catre inculpati, prin amenintarea cu uciderea partii vatamate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.
Mijloacele intrebuintate, datorita succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natura sa creeze temere partii vatamate, astfel incat aceasta a remis suma de 150.000 de euro.
Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma sa ajunga la inculpatul Vintu, in scopul obtinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmarit de ambii inculpati, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.
In acest dosar, Sorin Ovidiu Vintu si Ilie Cezar au fost arestati preventiv in 29 aprilie 2011, iar in 16 iunie eliberati de o instanta a Tribunalului Bucuresti, care a motivat hotararea prin faptul ca "notorietatea negativa a lui Sorin Ovidiu Vintu, in lipsa unor condamnari definitive pentru faptele imputate, nu-l poate priva de dreptul legitim de a fi liberat provizoriu in cursul procesului penal, iar masura arestului preventiv nu numai ca nu se mai justifica, dar este si excesiva".
In 8 noiembrie 2011, Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat preventiv iar, alaturi de alte noua persoane, printre care si Liviu Luca, intr-un alt dosar, cel privind delapidarea Petromservice.
Vintu si ceilalti inculpati in acest dosar au fost eliberati din arest in acest dosar, in 14 noiembrie 2011, de un complet de trei judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti.
Judecatorii au sustinut, in motivarea deciziei de eliberare, ca arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu si a celorlalte persoane cercetate in cazul delapidarii Petromservice ar fi dus la situatia absurda in care ar fi reprezentat pericol in acest caz, dar nu si in celelalte dosare in care sunt acuzati.
Intr-un alt dosar, Vintu este judecat pentru favorizarea fostului director Gelsor, Nicolae Popa, adus in tara din Indonezia in 22 aprilie 2011, dupa mai bine de zece ani de la prabusirea Fondului Natonal de Investitii.
Cititi si:
Ghita, amenintat de Vintu. "Ca tine am ingropat prin dealurile din Moldova"