Interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile pentru Blejnar. "Am declarat ce stiam, adica nimic"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, marti, la iesirea de la DNA, ca a dat o declaratie in care a prezentat tot ce cunostea despre situatia in cauza, adica nimic.

Procurorii DNA au emis, marti, o ordonanta pe numele fostului sef al ANAF Sorin Blejnar prin care au stabilit ca acesta sa nu parareasca tara pe o perioada de 30 de zile, in dosarul in care este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Anchetatorii au stabilit masura dupa ce i-au adus la cunostinta lui Sorin Blejnar invinuirile si l-au audiat in legatuca cu acestea.

Decizia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) poate fi contestata de Sorin Blejnar la Curtea de Apel Bucuresti.

"Am dat o declaratie in care am prezentat tot ceea ce cunosteam despre situatia in cauza, adica nimic", a spus Sorin Blejnar, la plecarea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde a stat aproximativ o ora si jumatate, fiind citat in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, in care sunt cercetati fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, fostul sef al Vamilor Viorel Comanita si alte 15 persoane.

Citește și
Viorel Comanita
Fostul sef al vamilor, retinut de DNA in timp ce Blejnar, fostul sef ANAF,e cercetat pentru evaziune

Procurorii anticoruptie i-au adus lui Sorin Blejnar la cunostinta invinuirile, respectiv de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta Dan Secareanu si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) Viorel Comanita si alte doua persoane au primit interdictie de a parasi tara.

Totodata, instanta a emis mandate de arestare in lipsa pentru fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, Radu si Dana Nemes, Ovidiu Ioan Moldovan si Mihai Gulea, in timp ce Stefan Puscasu a primit interdictie de a parasi tara. Cei sase sunt urmariti penal in acest dosar si, pentru ca nu au fost gasiti, procurorii anticoruptie au cerut arestarea lor in lipsa.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

In referatul prin care au cerut arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".
Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai de sotia sa - n.r.) si Viorel Comanita.

Procurorii DNA sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticoruptie arata, in documentul citat, ca Alexandru Codrut Marta a promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.

Potrivit procurorilor DNA, Nemes i-a cerut lui Marta ca Blejnar sa mai stea "macar o luna, doua, fiind si cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt si altele noi", pentru ca banuia ca "nu ii este chiar indiferent ce se intampla in jurul lui".

Mentinerea in functie a lui Blejnar, arata procurorii, era esentiala pentru Radu Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si "sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens in care Marta si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cat si pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa puna pe cine trebuie", conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea lui Sorin Blejnar, evident in sensul gruparii infractionale, era Sorin Florea - comisar general adjunct al Garzii Financiare.

Procurorii sustin in referat ca Marta isi punea bazele mentinerii in functie a lui Blejnar si Comanita pe relatiile detinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental. "Astfel, indicii obtinute releva ca Alexandru Codrut Marta se bazeaza pentru a asigura mentinerea in functie (pana la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemes la 1 martie) a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment", se arata in documentul citat.

Procurorii mai arata ca, in 5 martie, Codrut Marta s-a intalnit, in jurul orei 10.10, cu Viorel Comanita, iar apoi a discutat mai bine de o ora la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai noteaza ca, in 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o intalnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmitandu-i: "Vin si cu raspunsurile, cred ca pana atunci cu asa".

Procurorii precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Secareanu si alte 7 persoane, arestate. DNA: Cum ar fi protejat Blejnar reteaua
Secareanu si alte 7 persoane, arestate. DNA: Cum ar fi protejat Blejnar reteaua

Fostul sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Vamilor a primit interdictie de a parasi tara.

Fostul sef al vamilor, retinut de DNA in timp ce Blejnar, fostul sef ANAF,e cercetat pentru evaziune
Fostul sef al vamilor, retinut de DNA in timp ce Blejnar, fostul sef ANAF,e cercetat pentru evaziune

Fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita, a fost retinut de procurorii anticoruptie, pentru 24 de ore, au declarat surse judiciare.

Sorin Blejnar, la instanta: Nu sunt si nu am fost vreodata anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor
Sorin Blejnar, la instanta: Nu sunt si nu am fost vreodata anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a declaratla procesul in care il acuza de calomnie pe liderul ProLex, Vasile Lincu, ca nu este și nu a fost vreodata anchetat de DNA in legatura cu fapte de coruptie.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.